Aquesta expressió me l’ensenyà la padrina. La frase bella basca o bella basca em dona, com pot semblar no fa referència a la calor, a la basca que fa aquests dies. Però sí que podria fer referència a la situació que viu Mallorca. Els mitjans de comunicació, els de Ciutat, cada dia ens parlen, fan voltes sobre allò mateix, el turisme. Els seus beneficis, les seves conseqüències o les seves derivades.
Adesiara ens omplim la boca o, fins i tot ho fan, algunes opinions d’aquest digital assenyalant el Pla de Mallorca com el darrer reducte. La reserva, l’essència de la mallorquinitat, i moltes vegades pens que ens ho repetim com un mantra per fer-nos veure que encara hi som. Hi som tot i que uns americans han vengut a comprar el casal del conco fadrí. Hi som tot i que a la caseta il·legal, i denunciada, del costat d’allà on tenim les figueres, aquest estiu i han fet una piscina. Hi som tot i que el topònim de la possessió on han fet l’agroturisme ara es diu “Finca Elena”. Hi som i en parlam a la barra de la revetla del poble. Hi som i explicam que al Pla no tenim aigua, mentre els fills es remullen a la neofesta de la vila. Hi som, però bella basca em dona aixecar la veu. Piscina al veïnat? El que he de fer és fer-ne una a ca nostra. Topònims? En farem una publicació a les Jornades d’Estudis. Aigua? Jo veig que en surt en obrir el grifó. Hi som, però bella basca em dona.
Tanmateix, m’és igual, bella basca em dona. Podria incidir en alguns aspectes, com els que clarament ens explicava en una entrevista, Apol·lònia Monserrat, i fer voltes com un canet de sínia, però bella basca em dona. A més, ara és temps de festes de sortir al carrer, de parlar, de viure, fer poble i parlar del turisme i els camins que hem de prendre com a illa. Tanmateix, en arribar el setembre ja veurem on som. Com ha anat aquest estiu seran els polítics qui decidiran cap a on van els doblers que arriben d’Europa i que, per aprofitar-los, en farem alguna cosa tot i que no sigui necessària.
Un amic explicava que determinats mitjans de comunicació estan imbuïts en el negativisme. Cada titular és sempre en negatiu és per això, que abans de també ficar-me dins aquest sac voldria tornar a la reserva indígena del Pla i vanagloriar la seva gent que ha demostrat i demostra que amb el seu enginy i la seva força pot liderar canvis. Passant per damunt dels polítics. Bona mostra d’això és la reconversió de les festes sense ànima amb uns espais que van fer acotar el cap als ajuntaments i no tenir més remei que acceptar-les, el Pla i la seva gent ha liderat les neofestes. Si la gent del Pla es va saber moure per la festa també ho sabrà fer per trobar l’equilibri amb el turisme.
Si encara no en sabeu el significat de l’expressió, bella basca em dona, la podreu trobar al DCVB o en algunes gloses del Cançoner 2.0.