Skip to content
ActualitatVilafranca

Vilafranca celebra la Beata entre el cel i l’infern

La sortida del dimoni és una de les activitats més atractives de les festes populars del Pla de Mallorca. I Vilafranca no és cap excepció. En el seu cas, a més, tenen dos dimonis diferents. El de la Beata i el de Sa Revolta. Però avui parlarem del de la Beata, el qual surt dos pics a l’any i que aquest 2024 haurà estat el divendres 26 i el diumenge 28 de juliol. La sortida més tradicional és la primera, la de divendres. El tècnic de cultura de l’Ajuntament, Jordi Rosselló Barceló, explica que la primera referència que es fa per escrit a aquesta activitat és al programa de festes del 1935, però no descarten que sortís anys abans. Ara, la festa “ha agafat molta embranzida, està en un dels seus punts més àlgids a Vilafranca i tothom ja fa dinar”, assegura Rosselló. I és que en els darrers anys ha agafat força després d’una època de decadència associada a la minva de les celebracions patronals a causa de l’arribada de turistes a la costa.

Tal vegada ens podríem demanar que per què tenen dimoni a Vilafranca. Idò Rosselló explica que està associat a la cançó de la Beata, a aquella que diu “Sor Tomasseta on sou? Ja vos podeu amagar. Perquè el dimoni vos cerca i dins un pou vos vol tirar”. També apunta al mimetisme amb altres festes d’estiu, com les de Petra o Algaida i Montuïri. En aquest cas, però, és una figura purament lúdica que encalça als infants i balla. Això sí, ho fa sempre acompanyat d’una colla de xeremiers, un llanderer i quatre caparrots que duen els quintos que toquen aquell any. I els caparrots són la Bruixa, l’Ogre, el Baturro i el Nanet. El darrer es va incorporar més tard, el 1983.

CAPARROTS

La història dels caparrots no té molt de secret. S’encomanen a fàbriques i podria ser que se’n vegin de semblant. La del dimoni és diferent. És única. Inicialment, la careta és anònima, però algunes fonts orals indiquen que la va fer un fuster vilafranquer tot i no haver-hi res que ho certifiqui. Sigui com sigui, el dimoni de Vilafranca és reconeixible amb unes característiques que el fan singular. Jordi Rosselló apunta que té una facció “molt senzilla” i “veus un dimoni, però a la vegada veus a una persona i està al límit entre la cosa humana i la cosa infernal i li dona aquella cosa que a Vilafranca ens fascina”. Amb tot, cal remarcar que la careta original està custodiada a l’Ajuntament i la que surt és una reproducció feta amb fibra de vidre.

Back To Top