Skip to content
ActualitatCulturaMontuïri

L’Obra Cultural Balear de Montuïri brufa mig segle d’història

 

El mig segle de trajectòria de la delegació a Montuïri de l’Obra Cultural Balear serà commemorat el pròxim dijous, primer d’agost, a les 21 hores a la plaça Major del poble. L’acte comptarà amb parlaments per celebrar l’efemèride, reconeixement als primers impulsors de la delegació, la projecció d’un audiovisual, la presentació de la nova junta directiva i el concert del grup Llampuga.

Dins la cerimònia es farà un reconeixement a aquelles persones que varen fundar la delegació fa cinquanta anys i que varen sembrar la llavor del compromís amb el poble de Montuïri, l’illa de Mallorca, la llengua catalana i el sistema democràtic. Les persones encara presents rebran un petit obsequi i es projectarà un audiovisual commemoratiu de la celebració.

Si en voleu llegir una pinzellada sobre la història de l’entitat, l’extinta publicació digital montuïrera es Binerbo ho publicà aquí en motiu del quaranta aniversari.

 

També s’aprofitarà l’acte per dur a terme la presentació de la nova junta renovada recentment formada per Sebastià Caldentey, Miquela Barceló, Aina Roca, Assumpció Carrió, Mateu Ginard i Gabriel Mayol.

 

Tancarà la vetlada el grup Llampuga que acompanyarà els assistents fins al final d’aquest vespre de reconeixement, record, compromís i mirada cap al futur.

COMPROMÍS

La delegació de l’Obra Cultural Balear a Montuïri es constituí el 1r d’agost de 1974 i va ser la principal entitat dinamitzadora del poble els darrers anys del franquisme i durant la Transició Democràtica.
Entre altres esdeveniments va organitzar el primer Certamen de Cançó des Camp i Colles de Xeremiers (agost 1974), la recuperació de l’obra de teatre Sant Antoni al viu (gener 1975), el concert de Raimon (juliol de 1976) i es tornaren a celebrar els Darrers Dies de Carnaval que havien estat prohibits per la dictadura.
El local social al celler de Can Ferrando va esdevenir, al mateix temps, una escola de democràcia per on passaren els principals polítics i periodistes del moment com Antoni Alemany, Andreu Ferret, Sebastià Serra, Climent Garau, Antoni Papell, Antoni Serra o Antoni Tarabini amb diverses conferències i col·loquis.

 

 

 

Tot i que la delegació va aturar les seves activitats a començament de la dècada dels vuitanta, l’any 2007 un nou grup impulsor va reviscolar l’entitat fins a l’actualitat. En aquesta segona etapa s’han duit a terme actes tan destacats com les Vetlades Literàries de Poesia, les Sis Hores de Lectura en Català, el lipdub «Montuïri m’agrada», l’actuació de Miquel Serra entre altres concerts i presentacions.

Aquest estiu a més de celebrar els cinquanta anys també es duu a terme un cicle de xerrades sobre el patrimoni de la vila.

Back To Top