Skip to content
ActualitatDestacatSant Joan

Sant Joan repetirà la consulta dels focs artificials per les festes de 2025

Votacions focs

La consulta popular de la qual sortí que l’Ajuntament de Sant Joan no amolli focs artificials per les Festes Patronals de 2024, aixecà polseguera. De fet, davant el debat creat i les veus a favor d’una suposada “majoria silenciosa” i les contràries dels focs, l’equip de govern obr la porta a repetir la consulta de cara a les festes de 2025.

Lluny de les fronteres del terme municipal santjoaner la posada en marxa d’una recollida de signatures a favor dels focs era un secret a veus, però ningú no ho confirmava. De fet, aquest digital ha rebut diferents testimonis de gent d’altres municipis a la qual se li oferí signar a favor de recuperar els focs a un conegut restaurant del municipi.

En el passat ple, emès per Mel i Sucre TV, la regidora del PP, Hermosinda Mariño, va admetre que “vàrem recollir firmes perquè molta gent ho diu i no ho diu, molta gent no vol xerrar i és el tema dels focs artificials”. En aquest punt recorda en la seva intervenció que “els focs artificials es fan des que soc nina” i centra la seva petició en el fet que “si llevàveu els focs artificials hauríeu d’haver llevat els correfocs tot i que trob que no s’ha de llevar cap de les dues coses”.

La regidora passa a la seva experiència personal i, pel que fa al benestar animal, explica en el ple que “jo tenc un ca i és ver que li pega un atac de por quan sent un tro de caça o quan sent una tronada i els focs artificials ja ni vos dic, però trob que no es pot llevar els focs artificials així com així i no haver llevat els correfocs. No m’agraden els trons, però sí que trob que n’hi hauria d’haver perquè és una cosa molt tradicional del poble”.

Finalment comenta, en referència a la recollida de signatures, que no les han volgudes entregar a la Sala per evitar divisions: “Noltros hem fet aquestes firmes, és vera, i he arribat a una conclusió: són més les firmes que les votacions que es varen fer dins l’Ajuntament, però ho hem valorat i ara pensam que això l’única cosa que ens farà és separar el poble i trobam i creim que és negatiu pel poble i sobretot per la gent. Molta gent no va venir a votar perquè deien que, tanmateix, vosaltres faríeu el que volguéssiu, altra gent perquè li va fer peresa. És un tema molt calent”.

Per la seva banda, el regidor de Festes, Joan Català, va admetre que “la veritat que fins que no hi va haver el resultat de la consulta la cosa no s’ha mogut. És cert que així com el PP ha recollit firmes jo també xerr amb moltíssima de gent del poble i amb companys i companyes de l’equip de govern també idò hem sentit un poc que la gent realment vol focs. Ara bé, la llàstima és que no varen venir a votar tots els que sí que volen focs, i per això queda oberta l’opció que l’any vinent tornem a fer la consulta i si hi ha d’haver focs que n’hi hagi evidentment”.

El regidor, en la seva intervenció, es refereix al PP: “Convidar-vos que així com heu promogut la recollida de signatures, que promogueu que la gent vengui a votar”.

Cal recordar que la consulta fou impulsada precisament per posar damunt la taula el debat sobre la idoneïtat de gastar 6.000 € en 10 minuts. Així mateix, en l’argumentació de l’equip de govern també s’al·ludí al risc d’incendi, el benestar animal i també a la de la gent que té fòbia als focs.

Back To Top