Skip to content
ActualitatDestacatMontuïri

El ferrer de Montuïri ha creat una carota gegant d’en Banya Verda

L’any passat per les festes de Sant Bartomeu, Rafel Miralles, el ferrer del poble, va fer una exposició amb dimonis i cossiers tallats en ferro. Aquest any ens vol sorprendre amb un gran format de la carota, com s’anomena  a la màscara del dimoni a Montuïri, de 5 metres d’altura.

La idea li va començar a voltar després de fer les figures que va fer l’any passat, que eren en format pla i es va quedar amb ganes de fer feina amb tres dimensions, encara que suposava afegir més complexitat. Així que va començar fent una prova d’una carota més petita, de poc menys d’un metre d’alçada. En veure el resultat i com el material, el ferro, s’anava convertint en un dels emblemes de la festa de Sant Bartomeu a Montuïri, la carota de dimoni, Miralles va decidir fer-la un poc més grossa.

El ferrer explica que la primera passa fou confeccionar una base feta amb “varilles” per després anar posant les petites planxes de ferro al damunt. Cada una de les peces s’ha anat tallant i adaptant la base per confeccionar la gran màscara.

Vista l’escultura en procés pareix cosa fàcil, però el ferrer ens explica que la gran dificultat ha estat treure cada un dels detalls de la carota, peça per peça, fent la conversió de la mida a partir de l’original per traslladar-la al gran format. Però no només la dificultat de treure l’escala, sinó de continuar la tasca polint cada un dels detalls de manera artesanal, cop a cop damunt un piló d’ametller que ha fet fer per la feina, i cercant que cada peça vagi quedant integrada a la carota.

En aquests moments MIralles i un dels seus operaris estan treballant en la confecció i acabament dels detalls de l’escultura. A la part posterior de l’obra també hi haurà una inscripció en honor a les festes de Montuïri.

Arribat el moment, només faltarà que sigui una grua qui tregui aquesta imatge del taller als carrers de Montuïri.

La carota s’exposarà durant les festes de Sant Bartomeu a l’exposició del carrer Venrell, al celler de Can Costa.

Back To Top