Skip to content
ActualitatPorreres

Els cinc dimonions de Porreres s’estrenen com a Colla de Dimonis i en faran una de grossa

La nova Colla de Dimonis està preparada.

En Banya Rompuda (Miquel Galmés), en Banya Torta (Felip Sánchez), en Banyot de l’Infern (Àngel Mas), en Tres Banyes (Toni Tous) i en Rock Rap (Sergi Rua), donaren vida durant set anys als dimonions de Porreres, A les festes de Sant Roc de 2023 passaren el testimoni a la nova colla de dimonis petits: Aina Maria Ribas, na Marina Gil, en Pau Mas, en Bernat Taberner i en Juan Sastre. Semblava que els joves que començaren quan tenien 7 anys havien acabat les ganes de gresca, però els durà poc i no només això sinó que tornen amb més empenta encara.

Dijous dia 8 d’agost, un dia abans de la posada de la bandera de les festes de Sant Roc, s’estrenarà la nova colla de Dimonis amb els mateixos integrants però ara amb 15 anys. Ho explica M. Cristina Jorquera representant de les famílies dels dimonis: “El que va ser per ells convertir un joc de pati en una realitat, actualment, continua present a les festes de Sant Roc i enguany faran una passa més perquè s’han fet grans”.

Sant Roc de 2023 quan els que avui seran dimonis feren el relleu als dimonions. Foto: J.M.S.

CANVIEN LA BARROTA PER LA LLANDERA

Jorquera recorda que en l’acte del relleu ens pensàvem que d’alguna manera els dimonions fundadors penjaven la seva barrota, però no ha estat així, sinó tot el contrari, durant aquest any de descans, han anat donant forma i continuïtat al que van començar quan eren petits, seguint el procés natural de la vida i enguany, tornaran a sortir com a colla, però en aquesta ocasió veurem els dimonions ja de gran, tal com han tornat ells, i han decidit donar millor vida a la barrota per canviar-la per una llandera, que sabem de bones mans, que ha estat preparada per un dimoni amb molta experiència d’un poble veïnat. I és que aquests dimonis, ja no són tan petits i tenen ganes de bauxa i festa, i sabem de bona casa, que en preparen una de ben GROSSA!

LA HISTÒRIA

Per tal de contextualitzar la nova Colla de Dimonis i entendre el seu mal humor, d’explicar la història d’on venen: “Ens ha arribat a les orelles que aquestes dimonions, estan un poc enfadats, ja que fa molts anys, tants com els que Sant Roc va protegir al poble de Porreres de la pesta negre. Durant tots aquests anys, han estat col·locats estratègicament a les creus de terme del poble, algunes d’elles ja desaparegudes. Aquesta, era una manera de controlar tots els punts d’entrada i sortida de la vila i vigilar qualsevol moviment per qualsevol cosa que pogués passar. Any rere any, han vist com Sant Roc ha anat agafant protagonisme i cansats que durant anys ningú els hi hagi donat el seu lloc, han acabat la paciència i com a acte de rebel·lió, han decidit sortir un dia abans de la posada de bandera, i proclamar-se per un dia els caps de màxima autoritat del poble”, explica Jorquera.

Així, comenten des de l’organització que “ens han fet saber, que tothom que vulgui està convidat a tal acta d’investidura i que de venir, dugueu les sabates ben fermades, ja que fa segles que es preparen per a aquest dia i que les llanderes estan a punt per ser estrenades”.

La cita serà a la plaça de la Vila dia 8 d’agost a les 18.00 h: “Teniu els ulls ben oberts perquè no sabeu per on vos poden sortir i que són cinc amb les cames ben falagueres. Just sabem que en preparen una de GROSSA i que si no se surten amb la seva, les pròximes festes de Sant Roc estan en perill. Tancau bé les portes de l’Ajuntament!”.

Amb tot, davant la novetat de la festa, l’Ajuntament de Porreres ha demanat col·laboració ciutadana especialment pel que fa al trànsit de vehicles. Així, l’Ajuntament demana que s’evitin desplaçaments pels carrers del recorregut.

Back To Top