Skip to content
ActualitatFires i FestesPorreres

“El programa de Sant Roc reflecteix l’empenta i la identitat de Porreres”

Divendres, dia 9 d’agost, Porreres penjarà la bandera de Sant Roc i començaran les festes més esperades. Seran gairebé nou dies d’actes i activitats en un atapit programa de festes en l’organització del qual hi participen les entitats i associacions del municipi. En parlam amb la batlessa de Porreres, Xisca Mora, i el regidor de Festes, Toni Sastre.

– Quines novetats trobam en el programa d’enguany?

– Xisca Mora (M): Com a primera novetat és la presentació de la Colla de Dimonis gran. Continuarà havent-hi la colla de dimonis petits i enguany, després del relleu de l’any passat, els dimonis grans sortiran dia 8 d’agost. És una manera d’allargar la iniciativa que tenen aquests joves perquè és una iniciativa particular d’un grup d’al·lots que sempre va bé que vulguin preservar aquesta cultura popular. Així, en l’inici voldria destacar el pregó que dona el sus a les festes i que enguany fa Joan Ramon Xamena.

– Com s’han organitzat les festes?

– Toni Sastre (S) Com a regidor de Festes m’agrada dir i ho repetiré que el programa de festes es fa tot sol. Cert que requereix una bona dosi de coordinació i estar-hi damunt pels petits detalls que, al cap i a la fi, són molt importants però la resta, allò que és més important, ho posen les entitats i associacions del nostre poble que any rere any omplen de vida i contingut els carrers i places de Porreres.

– Quines línies segueix el programa?

M: És un programa que s’ha de basar i es mou entorn de la cultura del nostre poble i la diversitat d’activitats van encaminades cap a seguir mantenint la tradició de la nostra festa, que no és la patronal, sinó del nostre sant protector, però que són les festes més importants que hi ha a Porreres. Per aquest fet, com comentava el regidor, s’ha intentat mantenir el que les associacions i entitats ens han enviat, els actes més tradicionals i que la gent espera i viu amb il·lusió.

S: Som un gran poble i ho constatam durant dies com aquests, on el sentiment de pertinença, el sentiment de ser porrerenc i porrerenca el duim a la màxima expressió. Sant Roc no és res més que un reflex del que som com a poble: participació, vida i identitat pròpia.

– Quins actes destacau?

M: A mi m’agrada destacar els més tradicionals. El concert de la Filharmònica Porrerenca que enguany el fan amb en Joan Martorell que fa que tengui un nivell musical encara més important. El concert de la Coral de Porreres que ja és un referent del dia de Sant Roc, aquest dia també hi ha una desfilada de moda d’una fundació que fa feina amb Càritas amb roba reciclada amb la qual fan una vestimenta molt peculiar i original i volen presentar aquest treball el dia de Sant Roc. Després també hi ha torrada, mantenim la festa d’homenatge a les persones majors de 90 anys, els concerts de música en català que hem d’apostar per grups en la nostra llengua… en definitiva es tracte de seguir en la línia de foment del nostre poble i de donar a conèixer quina és la identitat de la nostra gent. Lògicament, també tenim els diferents concerts que serveixen per fer promoció cultural però també comercial i dinamitzar el nostre poble. De fet, m’he topat un home pel carrer que m’ha dit que som un poble molt viu i que no ho hem de deixar perdre. Jo crec que aquesta empenta ens caracteritza i es representa per les festes que no només són bauxa sinó que també tenen molta versatilitat i són variades i transversals i els beneficis són per a tot el municipi.

– I dels concerts?

S: En l’apartat musical destacar que crec que és evident que a Porreres hi ha un boom de DJ’s i pràcticament tots els que tenim a la vila participen en les festes. Hem mantingut el concert de música en català que per nosaltres és fonamental preservar i reforçar l’ús de la llengua. També hem contractat grups íntegrament de porrerencs i en els que hi participem músics locals com per exemple el concert de Laura Pallicer. Per la torrada enguany torna a actuar la Filharmònica Porrerenca que munta una bona festa.

M: De caràcter cultura m’agradaria destacar les activitats de l’Agrupació Cultural i Tallats de Lluna a la placeta de Santa Catalina Tomàs on també hi haurà una de les exposicions de Sant Roc. És un indret molt especial que té un caràcter patrimonial important pel nostre poble que també alabam des de l’Ajuntament que s’hi facin activitats.

– Faci una convidada?

M: Convidar a tothom que vulgui venir a conèixer Porreres, a la nostra gent i a gaudir del nostre entorn i de la nostra gastronomia i de les nostres tradicions perquè tenim una cultura popular molt rica que val la pena que venguin a conèixer-la.

Back To Top