Skip to content
ActualitatMontuïri

En Banya Verda s’estrena amb nova carota i nou vestit

Avui, festivitat de la Mare de Déu Assumpta, surten per primer pic a l’any els Cossiers de Montuïri. Amb ells la figura que ha anat agafant protagonisme els darrers anys és el dimoni, en Banya Verda, com l’anomenen els locals. Avui la persona que representi aquest paper de l’auca serà nou, en Tomeu Fullana, antiga Dama de la formació canviarà els cascavells per les escorretjades.

Fullana debutarà amb una carota nova de trinques, la tercera que passa a formar part de la col·lecció patrimonial dels dansadors. Aquesta màscara ha estat feta amb el motle tret de l’original i elaborada a un mestre artesà de Tarragona, Ferran Reig. La iniciativa es posa en marxa ja el passat mes de setembre després d’haver assumit la retirada de Joan Mesquida com a Dimoni. L’encàrrec ha duit gairebé un any de feina i, com podeu veure a les imatges del taller la nova màscara que avui correrà per la vila és idèntica a la imatge actual d’en Banya Verda.

La carota més vella es conserva a l’Ajuntament de Montuïri, i uns estudis recents, liderats per Catalina T. Mas Andreu, assenyalaren que fou construïda amb fusta d’om i, entre altres detalls, que tenia fins a 18 capes de pintura diferents. Amb la construcció de la segona carota va fer que s’estandarditzàs la imatge a la pintura i formes que té avui en dia.

Tomeu Fullana, amb el fet de dansar aquests darrers 15 anys com a Dama, fa que tengui un control i domini de la festa, un fet que no tendria un nou dimoni. És per això que, com ja va passar amb Joan Mesquida, que era Cossier, s’hagi optat per prioritzar una persona de dins la colla de cossiers per fer aquest paper.

A més de la carota, Fullana també estrenarà un nou vestit. Una peça de tela de sac que ha estat confeccionada per Rocío Díaz i pintada pel pintor local, Mateu Rigo. Els dibuixos s’han seguit els models d’un dels antics vestits del dimoni montuïrer.

La festa amb el nou dimoni serà a partir de les 18.30 hores. I també s’ha previst un nou recorregut.

La previsió del temps? Plogui o no plogui els Cossiers fan comptes sortir a rotle i fer l’acapta pels comerços del poble i recollir les joies per a les carreres del 25 d’agost. Tot i això, dependrà de l’alerta decretada pel Govern de les Illes Balears.

Back To Top