Skip to content
ActualitatDestacatMontuïri

A Montuïri el Dimoni no fa por… i el temps tampoc

Balls dels Cossiers, crits dels joves, el so de les xeremies, corregudes, alfabeguera, el Dimoni que entrà dins l’Església… tots els ingredients de la festa però aigualits. Ahir, festivitat de la Mare de Déu d’Agost i tot i la situació d’alerta vermella ballaren els Cossiers a Montuïri.

S’acostava l’hora de la sortida i l’Ajuntament no deia res. Però la comunicació de l’equip de govern amb la direcció general d’Emergències era constant, al final, després de 20 minuts de converses, la batlessa, Paula Amengual, obtenia el vistiplau per sortir a rotle. Una sortida només a la plaça, sense fer la volta per tot el poble i ballar davant els comerços. Ahir no es recolliren les joies, com assenyala la tradició, però la festa, el ball es va fer.

Així, alguns amb paraigües i altres sense els Cossiers anaren arribant a la plaça on la gernació ja els esperava i els joves i els quintos entonaven els càntics habituals. Així, a l’hora indicada xeremiers, flabioler i la colla de Cossiers pujà damunt el cadafal per començar amb Flor de Murta i continuar amb altres peces del repertori dels balladors montuïrers.

Poc abans, havia fet la seva entrada a la plaça el debutant del dia, Tomeu Fullana, una de les dames dels Cossiers fins a l’any passat s’estrenava com a Banya Verda. Tomeu, Tomeu, Tomeu, fou el que entonaren els assistents. “Pega amb l’esquerra”, digueren alguns quan el van veure amb les escorretjades a la mà esquerra. Damunt el cadafal se’l va veure nerviós, però al final del vespre ja estava més distès.

Això sí, el dia del seu debut ja aconseguí entrar dins l’església. I és que després de ballar a la plaça entraren a fer el ball de Gentil Senyora, davant el llit de la Mare de Déu Morta i després tornaren a repetir tot un seguit de danses perquè el públic no es quedàs amb ganes de Cossiers. Aquí fou quan en Banya Verda entrà dins el temple. Tenia el permís del rector.

Acabats aquests balls el protocol assenyalava el ball de la Mitja Nit, una antiga dansa que es recuperà ara fa 10 anys, el 2014. Però acabat el ball la gent no es movia de la plaça, tot i que adesiara queien quatre gotes. La gent volia Cossiers i el temps no feia por, no es veia cap ennigulada de les que fan por. Així que, els Cossiers optaren per fer una petita acapta, un petit recorregut pels bars i comerços del carrer Major, Pujol i la plaça Major.

Aquest petit recorregut ja fou suficient per a veure les corregudes del Dimoni, Pujol avall en Tomeu es pogué estrenar.

La festa va transcórrer en tot moment amb molt de respecte i la gent va entendre la situació. Això va fer que acabada la festa l’Ajuntament enviàs un missatge a través de les xarxes socials: “Volem fer un agraïment al poble de Montuïri, així com als Cossiers i Dimoni, per la comprensió que heu tengut vista la situació excepcional. Així i tot, hem pogut gaudir de la festa una vegada més”.

Back To Top