Skip to content
ActualitatFires i FestesSant Joan

Joan Català: “Veure els joves córrer davant el dimoni em fa tanta enveja que enguany em plantejo córrer”

Joan Català i el batle Richard Thompson amb voluntàries de la comissió de festes.

Avui, dia 21 d’agost a les 18.00 h es penjaran les banderes i repicaran les campanes de festa a Sant Joan. Parlam amb el regidor de Festes, Joan Català Jordà, sobre el que suposen aquestes festes per ell com a santjoaner i pel municipi. El programa d’actes i activitats comença avui i conclou dia 30 d’agost amb la nit de teatre que durà “Acorar” de Toni Gomila a Consolació.

– Com ha anat enguany l’organització de les festes després de l’estrena de l’any passat?

– És cert que a les passades amb el canvi de govern ho vàrem tot un poc a correcuita i sense experiència i enguany ha estat més bo de dur tot. A més vàrem fer una enquesta de valoració i això ens ha ajudat a polir alguns detalls. També és ver que les festes patronals com passa a la de la resta de pobles tenen un parell de dates assenyalades que tots els santjoaners i santjoaneres saben bé quin dia i hora és i qui ho organitza. Després certament hi ha moltes coses a coordinar perquè tot vagi bé i estem segurs que hi aniran. Estem en marxa per començar-les a les totes i gaudir-les al màxim.

– Quina implicació hi ha de les associacions i entitats?

– L’associacionisme representa santjoan. Tothom té moltes ganes de muntar qualque acte per les festes i fa maldir qui participa més. Evidentment, els del Centre Cultural tenen molta presència perquè els dimonis, aires de pagesia, els diables, el corn de Sant Nofre, etc., acaben participant en molts d’actes per les festes. Però gairebé totes les entitats un dia o un altre tenen il·lusió per organitzar un acte vinculat amb la seva entitat. Per exemple els Peus Grossos fan una caminada a peu i corrent que també hi poden anar en bicicleta i després queden a sopar. Després hi ha la gent que s’implica en la Comissió de Festes que també col·labora i contribueix al fet que tot plegat llueixi de manera molt especial.

– Després de la consulta popular enguany no hi haurà focs, però s’ha deixat la porta oberta a fer-ne l’any vinent…

– La consulta popular d’enguany ha creat molt de rebombori. Sembla que hi va haver bastant gent que no va venir a votar que sembla que volia focs i de cara a l’any vinent veurem si tornam a organitzar la consulta o no o ja veurem com ho engirgolam. El fet que enguany s’hagi votat que no, no vol dir que mai més tornarà a haver-hi focs a Sant Joan, però trobam interessant que el poble pugui dir la seva en contextos d’aquests i estam convidats a repetir la consulta per les festes de 2025 i veurem si la participació augmenta i és un poc més exitosa.

– La sortida dels Dimonis tenen una importància cabdal en les festes, com ho viviu?

– Personalment, pens que la sortida dels Dimonis són el millor dia de Sant Joan amb diferència del segon. És cert que a mi ja m’ha passat l’edat de posar-me davant el dimoni, però ho segueixo vivint amb molta d’energia i il·lusió de sentir els picarols, veure les llanderades i també m’agrada veure tot el jovent que ho dona tot davant el dimoni durant una hora i mitja o dues amb una bona suada em fan enveja fins al punt que fins i tot enguany em plantejo mirar de córrer. Els dimonis per les famílies, pels al·lots petits, per la gent de fora que ve aposta per veure els balls que són increïblement preciosos, representen els set pecats capitals i estan molt arrelats a la identitat de cada santjoaner i santjoanera i tot això compaginat amb els xeremiers que els acompanyen suposa tenir tres dies increïbles que tothom al poble desitja que arribin per gaudir-los.

– Quins altres actes destacaríeu?

– Per exemple com a novetat de 2023 que es repeteix destacaria el torneig d’escacs que de fet després del de l’any passat va suposar la creació d’una nova entitat per fer quedades i trobades per jugar a escacs i aprendre d’aquest esport. És un acte molt agradable que va tenir molta acceptació i en el qual participa gent de diferents edats. També l’actuació de Toni Gomila amb “Acorar” per a concloure les festes dia 30 d’agost crec que també és una data interessant i nova, ja que l’any passat no hi va haver cap actuació teatral i a l’enquesta que vàrem fer després de les festes molta gent va comentar que havia notat a faltar una obra de teatre a la fresca i esperem que enguany la gent s’animi a pujar i els agradi la proposta teatral que duim.

Back To Top