Skip to content
ActualitatAlgaidaLlubiMontuïriPetraPorreres

Menys raïm però més qualitat en els cellers de la IGP Vi de la Terra

Els cellers la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) Vi de la Terra Mallorca han començat la verema i enguany esperen recollir menys raïm, però aquest serà de més qualitat.

La verema 2024 ja està en marxa i els cellers que formen part de la IGP Vi de la Terra Mallorca ja han entrat 900.000 quilos de raïm, el que representa un 20% del raïm que s’estima es recollirà al llarg d’aquesta campanya. Així ho ha explicat la presidenta de Vi de la Terra Mallorca, Magdalena Mesquida, en una trobada amb la premsa que ha tengut lloc en el Microceller Son Crespí a Santa Maria del Camí, on ha estat acompanyada per Pere Crespí, propietari de la finca i del celler.

Fins ara, les principals varietats de raïm entrades als cellers inscrits a la IGP són les més primerenques: Chardonnay, Sauvignon blanc i Moscatell, i també ha començat a entrar raïm de les varietats locals Malvasia i Giró Ros, en varietats blanques. I Pinot Noir i Merlot, en negres.

Enguany destaca el molt bon estat sanitari en què entra el raïm i també la gran qualitat d’aquest, que fa preveure una bona anyada de vins. Es tracta, a més, d’una verema marcada per una important sequera en els mesos previs i això s’ha traduït en uns raïms més petits i concentrats a nivell aromàtic i fenològic. Aquesta manca d’aigua també s’ha traduït en una menor quantitat de raïm: es preveu una reducció de la producció d’aproximadament un 20% respecte campanyes anteriors.

Aquesta menor producció no és un element negatiu per al sector” ha explicat Magdalena Mesquida “perquè alleugereix la situació dels cellers que encara tenen vi d’altres campanyes en estoc. Esperam una bona anyada gràcies a la qualitat del raïm. Creixem en nombre de cellers, en hectàrees inscrites a la IGP i això demostra que hi ha molt d’interès en el vi fet a ca nostra. Tenim més de 300 viticultors i, pel que sembla, el preu del quilo de raïm es mantindrà entorn de l’euro com en altres campanyes, tot i que en els darrers anys s’han activat moltes vinyes noves i, si abans faltava raïm, ara hi ha molta més oferta. El repte és que els nostres vins tenguin cada vegada major presència en el mercat i siguin una opció de consum vàlida per a gent de totes les edats que sàpiguen apreciar la identitat i la singularitat dels vins elaborats a Mallorca”.

EFECTE DE LES TEMPESTES

A la trobada també s’ha parlat dels efectes de les darreres pluges d’aquest mes d’agost, que s’hauran d’acabar de valorar en les pròximes setmanes.

“En general, les vinyes han acollit les pluges de manera molt positiva, a excepció d’aquelles localitzades principalment a la zona de Manacor, que han patit inundacions i que hauran de ser més controlades a nivell sanitari” ha explicat la gerent de Vi de la Terra Mallorca, Marina Vera: “les vinyes, com la resta de conreus, han patit un estat extraordinari de sequera i aquesta pluja és un suport per poder allargar la maduració dels raïms i, per tant, aportar major qualitat a l’hora de la recollida. Però hem de ser prudents, ja que s’ha de fer un control sanitari major per controlar l’aparició de fongs que puguin fer malbé la collita. Aquesta és la preocupació més gran, en aquests moments. La verema és un temps delicat, on els nostres viticultors i cellers han de prendre decisions importants per tal de recollir el raïm en el seu millor estat sanitari i de major qualitat, tenint en compte la variabilitat meteorològica i els efectes del canvi climàtic, ja present a les vinyes”.

Vi de la Terra Mallorca ha encetat aquesta verema amb un total de 1.893 hectàrees inscrites, el que representa un 10% més que la verema del 2023. La IGP aglutina, actualment, vuitanta cellers d’arreu de Mallorca, amb més de 300 viticultors.

Com a marca de qualitat, tots els vins dels cellers adscrits a Vi de la Terra Mallorca estan elaborats exclusivament amb raïm fet a l’illa, el que els aporta singularitat i un vincle molt important amb el territori.

Back To Top