La Conselleria d’Educació i Universitats del Govern de les Illes Balears ha posat fil a l’agulla a una antiga reivindicació del COPIB (Col·legi de Psicòlegs de les Illes Balears) i també i especialment d’equips directius dels instituts de secundària de Mallorca.
Així, ha anunciat tots els instituts d’ensenyament secundari i els centres integrats de formació professional comptaran amb la presència d’un psicòleg durant el curs 2024-2025. És aquesta un demanda dels instituts entre els quals dels dos del Pla de Mallorca, l’IES Sineu i l’IES Porreres.
De fet, cal recordar que aquest digital publicà el mes d’abril de 2023, encara a l’anterior legislatura, un ampli reportatge titulat Salut mental, assignatura pendent als IES sobre aquesta problemàtica. En el mateix ens fèiem ressò de les demandes i la preocupació del director de l’IES Sineu, Rafel Crespí, i del de l’IES Porreres, Joan Ramon Xamena. També era una reivindicació de l’esmentat COPIB i sindicats de docents. Aleshores, la Conselleria d’Educació apuntà que no tenia damunt la taula l’opció de dotar els centres de la figura del psicòleg perquè aleshores no era viable posar psicòlegs a tots els centres, digueren fonts autoritzades.
Ara, informa el Govern, la Conselleria d’Educació i Universitats i la Conselleria de Salut, juntament amb COPIB han establert les bases perquè tots els centres d’educació secundària (IES), els centres integrats de formació professional (CIFP) i els centres d’educació especial (CEE) comptin amb la presència d’un professional de la Psicologia durant el curs 2024-2025.
Aquesta mesura es pren a causa de “les necessitats detectades en els centres d’educació secundària obligatòria s’impulsen mesures vinculades a la prevenció, basades en la promoció de la salut mental i el benestar emocional a les aules”.
Avui s’ha presentat la iniciativa en una roda de premsa en què hi han estat presents el conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera; la consellera de Salut, Manuela García; la directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa, Neus Riera; la doctora Isabel Flórez, directora de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, i el degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears, Javier Torres.
Han apuntat que aquests professionals de la Psicologia que atendran els centres de secundària durant aquest curs escolar se centraran en tres línies bàsiques: envers l’alumnat, envers l’equip educatiu i envers les famílies dels alumnes.
Des de la Conselleria d’Educació i Universitats, la Conselleria de Salut i el COPIB s’ha vetllat en tot moment perquè les funcions dels orientadors educatius, les dels professionals de l’IBSMIA i les de la nova figura dels psicòlegs educatius siguin compatibles.
Han informat que “els psicòlegs educatius oferiran espais d’escolta, acompanyament, ajuda o intervenció a l’alumnat en situacions de risc i malestar emocional, excepte els casos amb protocol de risc autolític activat els quals s’emmarquen en el conveni actiu amb el COPIB per aquests casos específics”.
Aquest digital ha contactat amb els dos directors dels centres de secundària del Pla per tal que facin una valoració de la mesura. A Sineu, Rafel Crespí, ha apuntat que “ens han dit en tendrem mig perquè el compartirem amb l’IES de Santa Margalida, però ja està bé així perquè això és més que res i a nosaltres com sempre he dit ens deia molta falta. Així que la valoració és molt positiva perquè ens pot ajudar molt els dos dies que vendrà”.
En la mateixa línia, Joan Ramon Xamena, apunta que a Porreres “feia temps que reivindicàvem aquesta figura tant des de l’equip directiu com des d’orientació acadèmica que havien de fer tasques de psicòlegs quan no és la seva especialitat. Estam molt contents perquè els tres dies que vendran ens podran ajudar en temes de convivència, gestió emocional i educatives, aspectes amb els quals feim molta feina”.
NOTÍCIES RELACIONADES: