Skip to content
ActualitatCulturaDestacatSineu

El Ciclop tornarà a situar Sineu en el mapa escènic internacional

El festival de Teatre Visual Ciclop tornarà a situar Sineu en l’escena internacional amb les obres de cinc companyies irlandeses que pujaran a l’escenari al costat d’altres propostes locals.

L’edició d’aquest any, la novena, tendrà lloc el cap de setmana del 13 al 15 de setembre. El Ciclop s’ha consolidat com un referent de les arts escèniques de les Illes Balears. És organitzat per l’Associació Alcem el C.IN.E en col·laboració amb l’Ajuntament de Sineu i compta amb el suport del Consell de Mallorca, l’Institut d’Estudis Baleàrics i altres institucions internacionals.

IRLANDA PAÍS CONVIDAT

El Ciclop ofereix aquest any una programació ambiciosa que inclou una variada selecció d’espectacles de teatre visual, circ, dansa i teatre d’objectes, amb un fort enfocament en la interdisciplinarietat i la innovació. Enguany, explicà Marta Barceló, “Irlanda serà el país convidat, i comptarà amb la participació de destacades companyies irlandeses com Síolta Collective, Squarehead Productions, Grainne O’Carroll & Sophie Kasser, entre altres”.

Aquest any, un dels grans atractius serà la participació de Manolo Alcántara, reconegut artista de circ i guanyador del Premi Nacional de Circ l’any 2021, qui presentarà el seu aclamat espectacle “Maña”. Aquesta obra, que gira entorn de la transmissió de coneixements i l’enginy artesanal, és una mostra del compromís del festival amb l’excel·lència artística i la innovació a les arts escèniques.

A més a més, el Cabaret de circ balear-irlandès promet ser un dels esdeveniments més destacats del festival, combinant actuacions breus d’artistes locals i internacionals. Aquest format únic, que es presenta per primera vegada a Ciclop, oferirà una inèdita mescla de disciplines i estils, convertint-se en un interessant punt de trobada i intercanvi cultural. Això estarà acompanyat de la música dels The Barceló Brothers, una família de músics mig murers i mig irlandesos.

Dins l’apartat de dansa i noves dramatúrgies trobem els espectacles “Aèria”, de la companyia Júlia Suñer i Joan Thió, i “Yo soy una Fiesta”, de La Resistència Teatre. També hi haurà lloc per als espectacles de carrer: “Claudette”, de la companyia Maleta Company i Balancetoi, i “On Tish”, de Síolta Collective, ompliran la Plaça des Fossar de circ i titelles.

Marta Barceló també remarcà, en la presentació del Ciclop, una de les iniciatives més consolidades, La Nit Canalla, una de les cites més populars. Consisteix a reunir, de vespre, una quinzena de joves d’arreu de Mallorca al C.IN.E de Sineu amb la missió de crear plegats una peça teatral que es presentarà l’endemà al migdia. “Una representació que sempre sorprèn i deixa molt bon record, any darrere any” digué Barceló.

El primer dia, el 13 de setembre també hi haurà les jornades professionals Ciclop PRO, que en aquesta edició se centraran en l’espai públic i seran comissariades pel Col·lectiu Güilis i Colectivo Baldío.

Els representants polítics van explicar la importància d’aquests festivals i “la sort de tenir-los”. Tomeu Mulet elogià la tasca del C.IN.E per dur endavant aquest festival i per posar Sineu en el mapa de les arts escèniques. Del mateix parer foren Antònia Roca i Pedro Vidal, els quals també lloaren la figura dels festival així com la seva novena edició o la presència a Sineu, al Pla de Mallorca fora de l’àmbit de Ciutat.

Finalment, tant Marta Barceló com Biel Jordà, van voler mostrar el compromís del Ciclop per ser una “plataforma per a artistes emergents, tant locals com internacionals”. Entre les actuacions d’artistes mallorquins en destacaren la que protagonitzarà la companyia Daus, que presentarà l’espectacle “Oficis Oblidats”, una obra que valora els oficis perduts mitjançant dansa, música i pintura improvisada. I una altra de les propostes locals més esperades és “Odissees”, un espectacle immersiu de la companyia mallorquina La Mecànica, que explora la interacció entre joves i tecnologia, abordant temes com la identitat i les relacions intergeneracionals en un context físic i digital.

Les entrades per al festival ja estan disponibles al web oficial de l’esdeveniment.

Back To Top