Skip to content
ActualitatFires i FestesLloret de Vistalegre

“La figuera, els arbres, feien una funció importantíssima al camp mallorquí”

Avui, amb el pregó a càrrec de Maria Esperança Llabrés, comença la Festa des Sequer de Lloret de Vistalegre, una de les cites del setembre amb el camp mallorquí. Les figues, ja siguin acabades de collir, seques, en conserva, o damunt una coca són les protagonistes de la festa.

I qui en duu la bandera és l’entitat lloritana Arcufi (Associació per a la Recuperació del Cultiu de la Figuera). Una entitat que té per objectiu preservar i donar a conèixer el món de la figa i tot allò que l’envolta. “Avui no hi ha figuerals, queden les quatre figueres de damunt la paret que no fan nosa als grans pagesos per passar amb la seva maquinària”, qui s’expressa així és Arnau Mateu, president de l’entitat.

Basta fer una volta pel paisatge del Pla de Mallorca per veure com els grans figuerals de les possessions ja no existeixen. A més, adesiara, trobam grans caramulls de llenya per pegar-los foc, solen ser figueres mortes, car “la seva llenya, és magre, no fa caliu” diu la saviesa popular.

Mateu, és clar i ens diu “el canvi climàtic ha afectat la figa. Aquest ha estat un any difícil, la calor, la sequera han duit el fruit a fer una mala maduració. A més aquestes darreres pluges han fet mal”. Mateu assegura que a hores d’ara gairebé només ens trobam amb les varietats hivernenques”. Així i tot, a la mostra de Lloret d’aquest dissabte els visitants podran veure entorn d’unes 70 o 85 varietats de figues.

Clicant sobre la imatge podreu accedir a més imatges de varietats de figues i a vídeos de l’entitat Arcufi.

A més de les figueres que tenen plantades la cinquantena de socis d’Arcufi compten amb l’ajuda de Montserrat Pons Boscana, el farmacèutic llucmajorer que té una de les plantacions més importants del món d’aquest producte. Mateu assegura que “al pagès d’avui en dia no li interessen les figueres, ni els arbres. Per això el que volem fer noltros és motivar a la gent que vegi que és possible un paisatge a Mallorca diferent del que tenim ara” en referència a la manca d’arbres que hi ha en la majoria dels terrenys rústics.

Mateu fa una crida a les institucions a què donin suport a la tasca de les entitats que treballen pel camp i el paisatge de Mallorca.

Pel que fa a la mostra, que serà dissabte a partir de les 19 hores, Mateu explica que “hi hem treballat amb il·lusió. El visitant podrà veure les varietats i tendrà una explicació on conèixer les diferències i característiques de cada una d’elles”.

“La mostra també té una part pedagògica i, a més, des de l’entitat estam disposats a ajudar a qui vulgui sembrar figueres o a fer activitats entorn d’aquests arbres”.

Back To Top