Skip to content
ActualitatLloret de VistalegreMaria de la SalutSineu

Els socialistes reclamen dos anys de moratòria per a qualsevol projecte de macrogranja

Els socialistes han presentat una esmena a la tramitació del Decret Llei Òmnibus del Govern, i mocions al Consell de Mallorca i a tots els ajuntaments de l’illa per instar a impedir els projectes de ramaderia intensiva com el de la macrogranja de Son Venrell a Sineu que preveu encabir 739.000 gallines ponedores. Les diferents plataformes veïnals a Sineu, Maria i Llucmajor, i les principals entitats ambientalistes de Mallorca han conegut aquest capvespre l’abast de les mesures plantejades, per tractar d’evitar aquest tipus d’instal·lacions i promoure les granges de mitjans i petits ramaders, molt més dimensionades a la realitat de Mallorca.  

No hi cap a Mallorca un model agrari que contempli grans macrogranges com la que es projecta a Sineu, amb 739.000 gallines ponedores tancades dins una nau industrial, amb gran consum d’aigua i producció de residus. Aquest és el posicionament del Partit Socialista de les Illes Balears davant de l’alarma social que s’ha provocat en saber-se la dimensió del projecte de granja avícola a Sineu. “No és el model ramader que volem a Mallorca”, ha dit la secretària general dels Socialistes de Mallorca, Catalina Cladera.

La socialista ha anunciat la presentació de mocions al Consell de Mallorca i als diferents ajuntaments per recollir aquesta negativa social davant de projectes que poden comportar greus problemes ambientals, de benestar animal, i d’interaccions amb la convivència de les poblacions més properes a les granges. “Demanem al Govern, al Consell de Mallorca i als ajuntaments, especialment als més afectats, que es puguin manifestar en contra d’aquest projecte”, ha dit Cladera.

Per la seva banda, el portaveu adjunt dels socialistes al Parlament, Marc Pons, ha anunciat la presentació d’una esmena específica per a modificar el Decret llei Òmnibus del Govern per impedir la tramitació d’aquest i altres projectes similars a les Balears, durant la seva tramitació com a Projecte de llei. Pons ha afirmat que “ens fa por que el conseller d’Agricultura del Govern s’amagui rere informes tècnics per a no expressar la seva opinió i la de tot l’executiu sobre el projecte de Sineu; està Simonet a favor del projecte? Defensa els interessos dels ciutadans que hi estan en contra, o els de determinats inversors que estan al darrere?” El portaveu adjunt ha admès “l’alarma” davant la manca de definició del PP davant dels projectes ramaders a Sineu.

L’esmena i les mocions dels socialistes reclamen una moratòria de dos anys per impedir la instal·lació d’aquests macroprojectes, temps durant el qual el Govern hauria de liderar la redacció d’un pla de macrogranges que les reguli, i que impedeixi la tramitació de grans projectes com el de Sineu. Cladera ha reclamat del Consell de Mallorca que exerceixi les seves competències en l’àmbit territorial, ja que “no és amb aquestes instal·lacions que volem assolir la sobirania alimentària i el benestar animal”. Així la moció socialista al Consell i als ajuntaments també inclou la modificació del Pla Territorial de Mallorca per impedir les macrogranges, i el suport explícit a les explotacions ramaderes extensives, petites i mitjans, més dimensionades a la realitat territorial de Mallorca.

Cladera i Pons han comparegut acompanyats dels portaveus socialistes de Sineu, Maria i Llucmajor, José Manuel Garcia, Rafel Oliver i Jaume J. Oliver. També els ha acompanyat el secretari de Transició Ecològica de la FSM i batle de Banyalbufar, Antoni Marí, la secretària de Política Municipal, Bea Gamundí, la diputada socialista al Parlament, Malena Riudavets, la consellera insular Juana M. Adrover i també un representant del PSOE de Lloret. Tots ells han participat en la reunió programada amb els representants de les diferents plataformes ciutadanes municipals constituïdes davant de l’alarma social aixecada pel projecte de granja avícola a Sineu, i de l’entitat ecologista GOB.

Back To Top