La Plataforma Macrogranges NO, ha presentat una moció a l’Ajuntament de Sineu perquè aquest “inicií la tramitació de la modificació puntual de les Normes Subsidiàries per a la restricció d’usos del sòl rústic per a activitats ramaderes intensives”.
La proposta presentada per la Plataforma compte amb tota una sèrie de punts, d’informacions que serveixen d’argumentari per a oposar-se al projecte i a la vegada per a demanar aquesta modificació puntual de la normativa urbanística.
“Després que les diferents formacions polítiques manifestin que aquest model econòmic no és idoni per a les Illes Balears, cal regular aquesta activitat i per aquest motiu instam a l’Ajuntament de Sineu a fer la primera passa i a tramitar a una modificació puntual de les normes subsidiàries”.
Entre els arguments s’hi assenyala que és necessària una “limitació estricta de la superfície màxima per a activitats ramaderes intensives: Redefinir la superfície màxima permesa per a instal·lacions ramaderes intensives en sòl agrícola-ramader. La superfície màxima ha de ser suficientment reduïda per evitar la viabilitat de projectes de gran escala com la macrogranja”. Entre altres punts es parla de la “prohibició explícita de macrogranges en zones amb alt valor ambiental i paisatgístic”; “restricció de l’autorització per a noves activitats ramaderes intensives en base a: Impacte sobre els aqüífers i recursos hídrics. Gestió de residus ramaders: Els promotors han de presentar un pla detallat per a la gestió dels purins i altres residus, que asseguri la no contaminació ambiental i superfície màxima i capacitat d’infraestructura: Que el projecte no sobrecarregui els recursos locals”.
L’informe també explica que s’hauria de “prohibir explícitament dins del municipi, les activitats ramaderes intensives” així com “incorporar el concepte de capacitat de càrrega del territori”.
“El projecte de la macrogranja és incompatible amb les Normes Subsidiàries, ja que vulnera articles clau sobre la protecció del sòl rústic, medi rural, medi ambient i la protecció de les possessions rústiques” asseguren des de la Plataforma. Així, “la modificació puntual de les Normes Subsidiàries, per via d’urgència, s’ha de centrar a establir limitacions clares i precises sobre l’ús del sòl per activitats ramaderes intensives”.
Finalment, des de la Plataforma volen recordar que “els informes emesos per les diferents administracions, fins ara, són desfavorables, però esmenables i cal que els partits polítics comencin a treballar normativament per aturar aquest canvi de model econòmic que destruirà tota la pagesia tradicional”.