El ple del Consell aprovà en el ple d’ahir per unanimitat una moció de MÉS per Mallorca per protegir els diferents velòdroms de l’illa, entre els quals els de Sineu i Algaida, els dos que hi ha al Pla de Mallorca.
La iniciativa, tal com ha defensat el conseller electe Joan Llodrà “pretén salvaguardar aquests elements patrimonials símbol del ciclisme en pista, una modalitat esportiva molt arrelada al seu moment dins Mallorca”.
De fet, durant la defensa de la moció el conseller ecosobiranista ha recordat que “el ciclisme en pista fou l’esport més important de Mallorca des de finals del segle XIX i fins als anys 60 del segle passat.”
Segons Llodrà el ciclisme en pista “va donar a conèixer l’illa internacionalment abans del turisme i ha estat un element de modernització i socialització important, més enllà del factor competitiu”.
No obstant això, tot i que moltes d’aquestes instal·lacions han desaparegut, encara en queden algunes. En aquest sentit, ha remarcat que “deixar que desapareguin totes aquestes instal·lacions, avui abandonades, seria una pèrdua irreparable de la nostra memòria”.
És per això que la formació ha agraït el suport unànime del Consell, responsable de les competències en matèria de patrimoni, per tal d’iniciar els expedients per tal de catalogar i protegir aquests recintes.
El partit ecosobiranista presentà la iniciativa abans de debatre la moció en el ple en una visita al Velòdrom Andreu Oliver d’Algaida, construït el 1975 i actiu fins a 1995. Fou la pista més important de Mallorca durant finals del segle XX i “es manté sencer, però abandonat”. Hi foren presents el portaveu de MÉS, Jaume Alzamora; el conseller Joan Llodrà i els regidors de MÉS per Algaida Joan Mas i Coloma Mas.
Pel que fa a Voltadora Francesc Alomar (Sineu), fou construïda el 1952 i en funcionament. Es troba molt reformada, però avui és la degana de les pistes de Mallorca.
El cas d’Algaida no és aïllat. De fet, els exemples més rellevants pels quals seria convenient que el Consell de Mallorca n’estudiés la protecció patrimonial són el Velòdrom de Son Taiet, (Artà), construït el 1926 i actiu fins a 1941. En aquest cas, “queden unes poques ruïnes, però es poden contextualitzar”. Aquest caldria afegir el Velòdrom de Campos, construït el 1935 i actiu fins a 2003. Es manté sencer, però abandonat.
La proposta de MÉS també inclou la Voltadora de Santa Maria, construïda el 1936 i activa fins a 1991. Pista molt degradada, però encara existent.