Skip to content
ActualitatAlgaidaCulturaPetraPorreresSant Joan

La paraula dita del TardOral amararà el Pla de cultura

El Consell de Mallorca i la Fundació Mallorca Literària han presentat una nova edició del Cicle d’Oralitats TardOral. Una proposta que es va consolidant any rere any estirant el fil de la paraula dita i que es desenvolupa durant els mesos de tardor: d’octubre a desembre de 2024.

El TardOral 2024 presenta un any més una programació molt diversa pel que fa a llenguatges i formats: hi haurà música, exposicions, tasts i maridatges, experiències gastronòmiques, xerrades, activitats educatives i trobades entorn de la taula per reivindicar la cançó com a espai en comú.

Una programació, en definitiva, que gira al voltant de la paraula dita i la seva importància com a eina de comunicació i de transmissió de cultura en un context en el qual les persones ens comunicam més que mai, però parlam cara a cara manco que mai. Amb aquest cicle, així com amb el treball que realitza la Fundació a través del Museu de la Paraula. Casa Pare Ginard a Sant Joan, es vol fer incidència en la importància de l’oralitat en la transmissió del patrimoni immaterial. Una transmissió que avui dia pren la forma de propostes artístiques innovadores, que parteixen de la cultura d’arrel, però que utilitzen formats i llenguatges actuals, a partir dels quals és com avui dia es pot donar a conèixer aquest patrimoni oral.

TARDORAL

El concert central d’aquesta edició serà el de Mercedes Peón, coprogramat en col·laboració especial amb el Teatre Principal d’Inca, on tindrà lloc el 8 de desembre. La cantant estrenarà a Mallorca el nou projecte ‘Osmose’, una proposta performativa que hibrida imatge, so i llums amb espai per a la improvisació, l’emoció i la creació d’una dramatúrgia sonora i visual commovedora, amb el focus posat en el llegat de les dones de la indústria conservera gallega i les relacions entre identitat, tradició, gènere i indústria.

En l’apartat musical, TardOral recull una bona selecció de propostes noves, tant locals com vingudes d’altres territoris, amb especial èmfasi en propostes que lliguen tradició amb contemporanitat, com a camí que garanteix la perpetuació de l’arrel de manera significant en l’actualitat. L’inici del cicle el marcarà el trio Marala amb ‘Jota de morir’, un cant a la mort amb voluntat d’integrar-la a la vida, desmitificar-la i retre-li homenatge. Serà el 4 d’octubre en el marc del FLEM a Calvià. Diumenge 6, Alba Careta i Henrio estrenen a Mallorca l’espectacle ‘Udolç’, un viatge oníric a través de cançons de bressol que han passat de generació en generació, produït pel Festival Càntut i programat a Mallorca gràcies a la col·laboració especial de l’Ajuntament de Porreres.

El Tardoral 2024 serà especialment generós en propostes que propicien el maridatge de l’oralitat amb la gastronomia i el territori. Una cita que no pot faltar ja al TardOral és el Sopar de Cantadors i Cantadores, experiència iniciada fa dos anys a Can Tronca, amb gran èxit de participació i gaudi. Es tracta d’una proposta de folk immersiu i participatiu que reivindica la cançó com a espai de trobada i intercanvi, dinamitzat per diversos músics durant tot el sopar, que tendrà lloc el 23 de novembre. Abans, però, dijous 7, també podrem gaudir d’una experiència gastronòmica al restaurant Cuit de Palma, amb el sopar i maridatge inspirat en el Tradicionari i el Cançoner Popular de Mallorca.

També repeteix format el tast de ‘Vinyes i arrels’, enguany amb la música de la cantautora Mar Pujol, que ens obrirà el seu rebost de cançons per trobar-hi l’encaix amb els vins del Celler Miquel Oliver de Petra, que seran el maridatge perfecte per aquestes ‘Cançons de rebost’, que sonaran per primera vegada a Mallorca el pròxim 19 d’octubre.

Per la seva banda, Josep Pedrals presentarà al TardOral l’espectacle poètic ‘Suc de garrofes i oli de saüc’, una aproximació documentada i entretinguda a la figura de Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona. Serà el 9 de novembre amb un tast de pasta de figa a la finca Es Rafalet de ca l’amo Julià, a Algaida, seu del projecte Flor de Figa.

Del Pla anirem cap a Santanyí per resseguir els versos de Vicent Andrés Estellés a través de la cantant i compositora valenciana Sandra Monfort, que oferirà un concert titulat ‘A mamar tots els versos!’. L’actuació serà el 14 de novembre i s’emmarcarà en les jornades dedicades al poeta de Burjassot a la Casa Blai Bonet. Centre de poesia.

El cicle s’enriqueix amb altres dues propostes ben destacades: d’una banda, la instal·lació artística ‘Bugaderes’ al pati de les Rentadores i aljub del CC La Misericòrdia. Es tracta d’una intervenció que acompanyarà l’exposició ‘L’escriptura en el relat artístic’ al CC La Misericòrdia, i al voltant de les quals estan programades dues xerrades els dies 5 i 19 de novembre.

L’altra novetat és la jornada Sibil·Lab, una proposta pensada per revisar el que és un dels elements de cultura d’arrel i ritual més significatius a Mallorca, el cant de la sibil·la, sota prismes de pensament i creació contemporanis. La cloenda de la jornada, així com del TardOral, serà el concert experimental Sibil·Lab, es desenvoluparà sota la batuta de Joana Gomila per trenar el cant de diverses sibil·les, a través de les quals es vol explorar la vigència d’aquest ritual, els sentits que projecta i les possibilitats de diàleg amb l’actualitat. Jornada i concert tindran lloc els dies 13 i 14 de desembre, entre Palma i Sant Joan.

NIT DE LES ÀNIMES

Com cada any es posarà un focus d’atenció a la festivitat de Tots Sants amb una sèrie de propostes per a divulgar-ne els rituals. La Fundació Mallorca Literària encetarà la campanya ‘A Mallorca Nit de les Ànimes’, que inclou activitats educatives per a biblioteques i centres educatius, així com sessions familiars d’activitats al voltant d’aquesta festivitat.

Totes les activitats del TardOral tenen lloc en diverses localitzacions de Mallorca, gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de Sant Joan, Porreres, Santanyí i Inca. A més de les complicitats amb entitats com el Teatre Principal d’Inca, el festival FLEM, el celler Miquel Oliver, Flor de Figa, els restaurants Cuit i Can Tronca i la D.O. Pla i Llevant.

Podeu consultar tota la programació detallada al dossier adjunt i al web mallorcaliteraria.cat.

Notícies relacionades:

Back To Top