Skip to content
ActualitatPetra

Una associació de Petra reclama un homenatge i un espai en memòria de l’accident aeri de 1940 a les escoles

L’associació la Mola Petra Lluitant ha enregistrat un document a l’Ajuntament de Petra mitjançant el qual reclama que es faci un espai de memòria i record de l’accident aeri de 1940 i especialment de les persones que hi moriren, el pilot i de dos nins del municipi.

El document està signat pel president de l’esmentada associació, Sebastià Balle, nebot de Sebastià Balle Barceló, que morí en l’accident juntament amb un altre nin de Petra, Gabriel Maimó Ensenyat i el pilot de l’avió Jaume Real Fullana. Tot passà quan un avió Polikàrpov I-16 dels denominats com a “Rata” es va estavellar contra les Escoles Velles.

Diu que l’objectiu de la petició és “mantenir viva la memòria històrica del nostre poble”. Amb aquest objectiu demana que “es col·loqui en el pati central porticat de les Escoles Velles (edifici municipal) lloc on va passar el trist fet, una placa en record d’aquest fet tan important dins la història col·lectiva de Petra. El lloc exacte sigui consensuat amb les famílies”.

A més afegeix que l’Ajuntament de Petra ho hauria de fer “més prest que tard, abans que no quedi viu cap Petrer que visqué aquest fet.

En el document també demana que “la placa dugui esculpida a la part superior esquerra la figura d’un angelet, enmig l’Escut de Petra, i a la part dreta un altre angelet”.

A més, demana que el text sigui el següent:

El 24 de setembre de 1940, una avioneta militar caigué damunt aquestes Escoles Velles, morí l’aviador i els infants de 7 anyets Gabriel Maimó Enseñat i Sebastià Balle Barceló, altres cinc alumnes, Miquel Mestre Bauzà, Pere Rexac Rosselló, Jaume Sbert Jaume, Rafel Soler Bauzà i Rafel Bestard Monroig, resultaren ferits, el primer d’ells greument. Aquell dia tot el poble de Petra deixà tot el que estava fent per acudir a l’escola a ajudar i consolar. Dolor, tristor, plors i gran valentia i solidaritat mostrà el Poble de Petra. Sigui aquesta placa commemorativa en record d’aquell fet i en memòria de tots els Petrers d’aquella generació que ens han deixat. Que perdurin tots ells en el nostre cor i en la nostra memòria col·lectiva de Poble, avui i sempre.

Demana també que es faci un homenatge i acte d’inauguració que tengui lloc abans de dia 24 de setembre de 2025 en què farà 85 anys dels fets.

Notícies relacionades:

Back To Top