Skip to content
ActualitatSineu

Sineu suspèn qualsevol tramitació de la macrogranja de Son Venrell durant un any

Barrera tancada al camí d'accés a les cases de Son Venrell de Sineu.

L’Ajuntament de Sineu aprovà en un ple, mig d’amagat, celebrat el passat dijous la suspensió “de l’atorgament i admissió a tràmit de tota classe d’autoritzacions, llicències urbanístiques, així com la possibilitat de presentar comunicacions prèvies o declaracions responsables, vinculades a activitats ramaderes intensives en l’àmbit de tot el sòl rústic del municipi de Sineu”. Això se suspèn per un any qualsevol possibilitat de tramitar la macrogranja projectada per Avícola Son Perot a la finca de Son Venrell del municipi.

Segons l’acord del ple, ara l’Ajuntament de Sineu inicia la modificació de les Normes Subsidiàries per a adaptar-les al Pla Territorial de Mallorca i, per aquest motiu i durant un any a partir d’ara se suspèn l’atorgament i admissió a tràmit de tota classe d’autoritzacions, llicències urbanístiques. Això sí l’acord de la plenària assenyala que “la suspensió afecta únicament les edificacions, instal·lacions i usos vinculats a activitats ramaderes intensives en sòl rústic”.

Aquesta passa era una de les que demanaven des de la Plataforma Macrogranges NO, i de la qual el batle de Sineu, Tomeu Mulet havia mostrat el seu malestar pel fet “de donar idees als responsables del projecte”. Mulet ja va dir en la conversa amb TotPla que “sempre s’ha d’actuar amb la seguretat jurídica que avalí fer les passes”.

Aquest matí, Mulet ha assenyalat que “feia estona que fèiem feina amb aquest sentit, però aquesta és una de les coses que s’han de fer sense parlar-ne públicament. Així una vegada hem tengut el vistiplau dels tècnics ho aprovarem per ple, també sense fer molt de renou”. Ara, Mulet, veu que queda tot un any al davant en el qual “crec que tendrem temps de fer aquesta adaptació i anar fent les coses amb temps i sense aquesta pressió que suposava la macrogranja”.

La suspensió afecta a tot el municipi de Sineu com indica el plànol publicat al Boib:

Per la seva banda la Plataforma Macrogranges NO, després de conèixer aquesta passa de l’Ajuntament de Sineu ha fet un comunicat en el qual assenyalen que “ho celebram i continuam”. Asseguren que aquesta passa feta “ha estat possible gràcies a la pressió social del poble de Sineu, als veïnats afectats i a la implicació d’altres ajuntaments, Mancomunitat del Pla i entitats locals així com la generositat d’empreses, ponents, col·laboradors, artistes, voluntaris i a tothom que ha penjat pancartes, exhibit banderoles, vestit camisetes, assistit a plenaris i un llarg etcètera. En definitiva, s’ha demostrat que la mobilització social dona resultats i és imprescindible. Per tant, convidam tots els pobles de les illes a prendre mesures similars”.

A la vegada diuen que “la Plataforma Macrogranges NO continuarà activa durant el període de temps necessari fins a la solució definitiva d’aquesta problemàtica arreu de les Balears”. També “demanen al Consistori sineuer que constitueixi una Comissió tècnica de seguiment i control de tot el procés que s’obri a partir d’avui amb la nostra participació directa”.

Finalment, expliquen que “el nostre treball ara és assegurar que aquesta tasca que s’inicia avui garanteixi que l’ordenació territorial impedeixi que aquest tipus de ramaderia intensiva sigui possible a cap territori de les nostres illes, ja que hi defensam una activitat econòmica equilibrada i sostenible” i que “existeixen mecanismes per aturar aquests tipus de projectes, com la modificació de la Llei Agrària vigent i el Pla Territorial Insular de Mallorca, que són instruments fonamentals per protegir el territori, una responsabilitat dels nostres representants polítics”.

Així mateix, continua convocada l’assemblea oberta de dia 22 d’octubre a les 19’30 h a la sala d’actes de l’Ajuntament de Sineu.

Publicació del Boib d’avui 19 d’octubre:

D’acord amb l’exposat anteriorment, i als efectes de garantir l’efectivitat de les futures determinacions de la modificació puntual de les Normes Subsidiàries de Sineu en relació amb les activitats ramaderes intensives en sòl rústic, actualment en fase d’estudi i anàlisi prèvia, es proposa al Ple que adopti el següent Acord:
PRIMER.- Suspendre, en els termes que estableix l’article 51 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d’urbanisme de les Illes Balears, l’atorgament i admissió a tràmit de tota classe d’autoritzacions, llicències urbanístiques, així com la possibilitat de presentar comunicacions prèvies o declaracions responsables, vinculades a activitats ramaderes intensives en l’àmbit de tot el sòl rústic del municipi de Sineu.
La suspensió afecta únicament a les edificacions, instal·lacions i usos vinculats a activitats ramaderes intensives en sòl rústic.
L’àmbit de la suspensió és el delimitat en el plànol a escala 1:35000 que forma part del present acord.
La vigència de la suspensió serà d’un any o fins a l’aprovació inicial de la modificació puntual de les Normes Subsidiàries, sens perjudici que el Ple pugui acordar expressament aixecar dita suspensió en qualsevol moment, en tot o part de l’àmbit afectat.

Back To Top