Indignació, malestar i enuig a Montuïri per la recent presentació d’en Banya Foc, el nou dimoni de Llucmajor. Aquesta mateixa setmana s’ha presentat, amb tota solemnitat, una nova figura infernal. Però tot i la presentació solemne amb la presència de totes les autoritats de la vila del Migjorn, on ha tengut més repercussió, i no per bé, ha estat a la vila veïna de Montuïri.
En Banya Foc sembla haver-se fet a imatge i semblança del dimoni montuïrer. Les xarxes socials han tret fum per la vila del Pla. “Indignant”, “còpia barata”, “una còpia d’AliExpress”, “a Llucmajor no tenen res. Ja van copiar els cavallets a Artà”. La raó és que la màscara, el vestit, les escorretjades, recorden, o millor dit, copien la imatge de l’emblemàtic dimoni dels Cossiers de Montuïri.
Aquest dimoni, emparat sota l’Associació Banya Foc i amb el suport institucional, sembla que té la intenció de sortir per les festes de Sant Antoni del nucli de Llucmajor i fer la mateixa funció d’encalçar els jovençans que fa, d’uns anys ençà, en Banya Verda per les festes de Sant Bartomeu.
A Montuïri, algunes veus ja reclamen que des de l’Ajuntament es faci valer el fet que la festa és considerada d’Interès Cultural (FIC), pel Consell de Mallorca per preservar la imatge i reclamar a Llucmajor la retirada d’aquesta figura.
De fet, en el compte d’Instagram de l’impulsor del dimoni llucmajorer s’assenyala que “sempre he volgut fomentar la cultura tradicional mallorquina”. Ara bé, algunes veus assenyalen que per a fomentar la cultura no és necessari fer-ho copiant la dels altres municipis. Hi ha moltes propostes culturals, festives i socials per dur endavant sense copiar. De fet, per exemple, bastaria recuperar l’antiga colcada que es feia a Llucmajor. Un fet que sí que ha sabut fer Montuïri amb la recuperació d’aquesta mateixa festa amb el Sant Abat.
Tornant a la figura del nou dimoni, el vestit d’aquest té les mateixes característiques que el de Montuïri i el mateix ocorre amb la carota; els bigots, les celles, la llengua, la cinta inferior de les banyes, la curvatura de les banyes, el nas, el mecanisme de llevar-se la màscara… són massa trets que recorden la figura infernal de Montuïri. I això no ha agradat als montuïrers que reclamen que no s’utilitzi aquest dimoni a Llucmajor.
EL MUQUET
Fa uns anys, el 2018, va ocórrer un fet similar quan els sineuers van presentar, el Muquet. El fill de la Muca tenia una forta retirada al dimoni montuïrer. La Muca havia posat les banyes al Much? Aquella iniciativa, feta amb respecte i admiració cap a la festa montuïrera, tampoc va agradar a alguns veïns de Montuïri, ja que sentien que s’havia fet befa del seu dimoni. Això de seguida va ser traslladat a les autoritats de la Muchal Foundation que van entendre la situació i d’aquell fet ja només en roman la portada del The Sun.
SANT ABAT
La veneració envers en Banya Verda no només ha tengut certa polèmica fora de la vila del Pla. A Montuïri mateix, amb la recuperació de la festa de Sant Antoni o Sant Abat, el 2016, un veí de la vila va voler introduir la figura d’un dimoni, un fet que, en un principi, tampoc fou gaire ben vist per alguns vilatans. Ara, amb els anys aquella figura ha estat acceptada i s’ha demostrat que en cap cas volia fer ombra a en Banya Verda com deien alguns.
DIMONIS QUE PEGUEN
A principis dels anys 80 el dimoni de Montuïri, va partir a encalçar els jovenots de la vila. Fins aquell moment els dimonis de Mallorca ballaven, feien jutipiris i mantenien l’ordre de la festa, però no feien aquestes carreres o pegaven de la manera que ho fan avui en dia. De llavors ençà han anat sortint nous dimonis que han seguit les petjades del dimoni montuïrer i a municipis com Sant Joan, Vilafranca, Petra o aquest any a Porreres els dimonis tallen celló entre el jovent.