Una vegada entrat en el celler tot el raïm que han recollit els 80 cellers que formen part de la IGP Vi de la Terra Mallorca és moment de fer balanç. “Les previsions d’inici de verema s’han demostrat encertades” afirma Marina Vera, gerent de la IGP Vi de la Terra Mallorca, “i hem tengut una verema marcada per una reducció entorn d’un 20% de la producció. És cert que hi ha hagut molta variabilitat entre vinyes: les que més han patit han estat les que estan en secà, amb baixades de fins a més del 50% de la producció; mentre que les vinyes de regadiu també han davallat, però algunes han donat igual o un poquet més que l’any passat. Per tant, ens podem trobar casos molt diversos”.
Si ens fixam en les xifres, aquesta verema s’han recollit 2.197.036 quilos de raïm blanc, el que representa una reducció del 16% respecte a la producció de l’any 2023. Pel que fa al raïm negre, s’han entrat a bodega 2.805.265 quilos, un 21% manco que l’anterior verema. En global, la minva en la producció és del 18,87%, amb 1.164.154 quilos menys de raïm. “La baixada de producció s’ha produït en general a totes les varietats de raïm, independentment de si són foranes o locals, essent més visual en les locals, ja que de per si donen grans més voluminosos i enguany el raïm que entrava a verema era petit” afegeix Vera. “També les varietats foranes s’han vist afectades, en especial el Chardonnay, que els darrers cinc anys ha presentat diversos problemes que han fet minvar considerablement la seva producció i enguany s’ha vist més perjudicat”. D’altra banda, el raïm recollit ha entrat molt sa als cellers i molt més concentrat: “per tant, entenem que la collita serà de molt bona qualitat”.
Aquest 2024 s’ha veremat Vi de la Terra Mallorca a un total de 1.893 hectàrees, el que representa un 10% més de superfície que en la verema del 2023. La IGP aglutina, actualment, vuitanta cellers d’arreu de Mallorca, amb més de 300 viticultors. Com a marca de qualitat, tots els vins dels cellers adscrits a Vi de la Terra Mallorca estan elaborats exclusivament amb raïm fet a l’illa, el que els aporta singularitat i un vincle molt important amb el territori.