Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacat

Algaida marca el camí per donar formació, esport, cultura i oci saludable als seus joves

La dinamitzadora Kika Martí i la batlessa d'Algaida, Margalida Fullana, amb el Pla Local de Joventut d'Algaida.

L’Ajuntament d’Algaida ja disposa del Pla Local de Joventut 2025-2030, un document que té com a objectiu “influir en diversos aspectes de la vida dels joves, com ara l’educació i formació, l’oci i lleure o la salut”. Tot i que aquest document marca el camí, aquest no comença des de zero, ja que el servei de dinamització jove fa més de 10 anys que començà la ruta Per això, el Pla Local és una eina que ha de servir per a “ordenar, orientar i planificar les polítiques de joventut per a millorar la qualitat de vida del col·lectiu jove a través d’accions concretes” i a més fer-ho de forma transversal entre les diferents àrees i departaments municipals.

Així, el Pla inclou quatre grans eixos. D’una banda, aposta per a facilitar els processos formatius i de transició al món laboral amb recursos, programes i suports que ajudin els joves a accedir a una educació de qualitat, millorar les seves competències professionals.

El segon eix destaca la importància de les activitats esportives amb l’objectiu de fomentar el benestar i la salut física i mental i també la creació d’hàbits saludables.

En tercer lloc, es posa importància en el fet que Algaida ha de ser un municipi que fomenta les activitats culturals “apostant per activitats de cohesió i interculturalitat” que a més “fomentin la participació juvenil, la creativitat, el diàleg intercultural i la cohesió social, amb l’objectiu d’enriquir l’oferta cultural del municipi i integrar la diversitat”.

Finalment, el PLJ aposta per fomentar una oferta d’oci alternatiu i responsable amb l’objectiu de “promoure la cohesió social i les relacions saludables entre el jovent. Amb perspectiva d’oci responsable i lliure d’agressions”.

La dinamitzadora Jove, Kika Martí, explica que ara es farà feina amb el PLJ: “Cada un d’aquests eixos té uns objectius i accions d’actuació i ho hem temporalitzat donant prioritat a segons quines accions, hem definit els destinataris i quins són els agents que hi cooperaran i tot això amb una fitxa de cadascun”.

Afegeix que “no és un pla local que hagi partit des de zero sinó que s’ha fet damunt la feina que hem fet aquests dotze anys des que som aquí i s’ha anat polint. Hi han participat els joves majors de 16 anys, les seves famílies, les entitats i associacions i els grups polítics”.

La dinamitzadora explica que el Pla és una eina obligatòria a Algaida: “Tots els ajuntaments de les illes Balears de més de 5.000 habitants estam obligats a tenir un PLJ a partir de 2022. Fins ara no ens havien estret, però ara ja ens ho exigeixen”

Martí explica que a Algaida hi ha 130 joves usuaris del servei d’entre 18 i 30 anys. “Aquests són amb els que feim feina en el dia a dia perquè després en tenim més perquè hi ha molta gent que no hi està inclosa, però està a Algaida Jove, Quintos o altres entitats o venen puntualment a la nit de l’art o a alguna activitat solidària. Després també n’hi ha molts que per ventura venen al punt d’informació juvenil perquè els ajudi amb un currículum, a trobar feina, a demanar informació sobre un curs...“.

BUIT LEGAL DELS 11 ALS 16 ANYS

Martí explica que la cartera de serveis inclou el Punt d’Informació Juvenil, el Casal dels Joves d’Algaida, l’Espai Jove de Pina, el programa d’activitats setmanal, els projectes anuals, l’assessorament a les associacions juvenils, els intercanvis juvenils, la formació, entre altres. En aquest punt aprofita per a reivindicar el buit legal que hi ha. “El nostre servei de joventut inclou els joves a partir dels 11 anys i fins als 30″, tot i que el Casal de Jove i l’Espai Jove està més adreçat a joves entre els 11 i 18 anys.

En aquest sentit, explica que “la normativa autonòmica indica que el Pla local de joventut ha d’anar adreçat a joves de 16 a 30 anys”. Aquest fet ens desencaixa un grup d’edat molt important perquè tots els ajuntaments petits fa anys que reclamam que tenguin en consideració els joves d’entre 11 i 16 anys, en el sentit que també s’han de fer polítiques per aquestes edats, si no ens queda un buit que algú ha de cobrir.

Notícies relacionades:

Back To Top