La Mancomunitat Pla de Mallorca ha posat en marxa la quarta edició del projecte “No hi ha espai per al masclisme” que en aquesta fase se centra en l’àmbit de la cultura, les arts i la comunicació, “com a elements clau en l’erradicació de violències simbòliques que perpetuen la violència masclista cap a les dones”.
Com en les edicions anteriors, el projecte es desenvoluparà en els 14 municipis del Pla de Mallorca per part de l’equip del departament de serveis socials comunitaris de la Mancomunitat Pla de Mallorca i equip especialitzat de la Fundació IRES.
Aquesta fase vol posar el focus en les esmentades violències simbòliques. En aquest sentit, en la proposta s’explica que més enllà de la violència patriarcal “que pren formes directes i visibles” també n’existeixen de “subtils i més invisibles com la violència simbòlica de les tradicions, els micromasclismes, la publicitat, el llenguatge sexista, el masclisme a través de les arts i altres formes quotidianes de desigualtat”.
La treballadora social de la Unitat d’Igualtat i abordatge de les violències masclistes de la Mancomunitat, Iolanda Cirer, explica que aquesta violència simbòlica “està emmascarada en la tradició, en la cultura popular i en el mateix llenguatge”. Afegeix que aquesta violència manco visible “crea l’ambient i el rerefons que desemboca en les violències masclistes evidents”.
El programa exposa, per això, que “per rompre el sistema estructural social que perpetua el masclisme en totes les seves formes i incidir en la deconstrucció dels estereotips i rols de gènere condicionats per les idees masclistes, s’ha d’incidir també en l’àmbit més simbòlic de la societat, com ara és el llenguatge, la comunicació, la cultura i les arts”.
En aquest sentit, argumenten que “a través de la cultura es manifesten múltiples formes de discriminació de gènere de tipus subtil o invisible, que passen més desapercebudes en la societat”.
Així s’apunta al “sostre de vidre en el món cultural i invisibilització de les dones referents en el món de la cultura” i també “a la bretxa salarial de gènere i menors oportunitats per les dones al món de les arts.
Per altra banda, també abunda en la necessitat de promoure “un llenguatge i comunicació inclusiva com a necessitat per a generar comunitats més
igualitàries, inclusives i lliures de masclisme”.
Per tot plegat, la campanya fomentarà que “els/les agents culturals i les propostes municipals relacionades amb la cultura apliquin la perspectiva de gènere en la gestió dels diferents espais culturals com ara museus, exposicions, actes, fires, festes, revetles i altres”.
Així mateix, també s’incideix “en la manca formació en violència de gènere als/les principals agents socials implicats (sector sanitari, policial, educatiu, etc.) i al personal de les entitats de protecció i serveis socials”.
COMUNICACIÓ INCLUSIVA I NO SEXISTA
Per tot plegat, la Mancomunitat a través d’aquest projecte oferirà formació als professionals públics de la Mancomunitat. Així, arribarà als professionals públics d’escoletes i sector educatiu. També incideix en la necessitat de coordinar-se amb agents municipals com regidories d’igualtat, cultura, festes o joventut en la implementació de les diverses fases i accions de la campanya aplicada a la cultura.
El programa inclou un seguit de tallers de prevenció i sensibilització en violències masclistes i discriminació de gènere a l’àmbit cultura que es duran a terme entre el mes de gener i maig de 2025.
Com ja s’ha fet en edicions anteriors es posaran “Punts Liles” informatius de “No hi ha espai per al masclisme” en els dies de mercat, fires i festes dels diferents municipis.
La campanya arribarà als dos IES de la comarca, ja que preveu dissenyar i executar una activitat sensibilitzadora específica per l’alumnat i les famílies dels instituts de Porreres i Sineu que es puguin replicar en altres centres.
El projecte “No hi ha espai per al masclisme” va néixer al període 21-22 com a campanya estratègica de formació i sensibilització per la prevenció de les violències masclistes, essent el període 21-22 enfocat en espais públics; en el període 22-23, en espais de restauració i oci i en el període 23-24, en àmbit esportiu.
Notícies relacionades: