L’Ajuntament de Petra ha aprovat un avanç i documentació inicial estratègic del Pla Especial del Conjunt Històric del municipi mitjançant el qual pretén agilitzar els tràmits per a poder dur a terme obres a tota la zona classificada com a conjunt històric que és el 80 % del nucli urbà. És a dir, inclou elements patrimonials però també tots els altres sense valor històric.
La primera declaració de conjunt històric és de 1995. Així mateix, es declarà bé d’interès cultural (BIC) amb categoria de conjunt històric del nucli de Petra el 2012. Aquesta situació fa que “qualsevol intervenció que volen fer els ciutadans a ca seva hagi de passar per la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca i això ens eternitza els tràmits”, explica el batle de Petra Salvador Femenias qui apunta que “el que volem és protegir els elements patrimonials, però la resta ho desclassificam perquè la tramitació de permisos sigui més àgil. No té sentit que per arreglar una paret de ca teva o hagis de passar per Patrimoni del Consell de Mallorca”.
Així, en l’avanç del Pla Especial de Petra (PEP), hi consta que “l’objecte de l’avanç neix de la necessitat de reunir i establir les bases per al futur desenvolupament complet del Pla Especial de Protecció del BIC del Conjunt Històric de Petra; per poder contribuir al manteniment, la recuperació i el reconeixement dels elements característics propis del nucli”.
Els objectius d’aquesta eina són múltiples. D’una banda, la “protecció del patrimoni, tant edificacions, com espais urbans i altres elements destacats que cal preservar per tal de mantenir les característiques pròpies del Conjunt històric”. També “la creació d’un marc normatiu que permeti compatibilitzar les necessitats urbanístiques, però també de vida diària de les veïnes i veïns amb la preservació dels valors característics, arqueològics, històrics i culturals del BIC del Conjunt històric de Petra”.
Així mateix, i entre altres objectius, també pretén “posar en valor el Conjunt com espai d’història, de cultura i d’identitat, dotant, al mateix temps, dels instruments necessaris per a una adequada gestió patrimonial” i “la regulació equilibrada de les intervencions urbanes per aconseguir la seva integració ambiental i morfològica en el conjunt històric”.
La declaració BIC fou realitzada sent batlessa de Petra Caterina Mas de MÉS per Petra. Antònia Gual, actual regidora dels ecosobiranistes, ara a l’oposició, explica a aquest digital que aquest pla especial “és del tot necessari”. Afegeix que el BIC del Conjunt Històric “ha complert la seva funció que és la de mantenir l’essència i la fesomia autèntica d’un poble típic del Pla de Mallorca i això no ho poden dir molts dels pobles de la comarca”. Gual explica que MÉS per Petra demanarà l’equip de govern d’El PI la creació d’una comissió perquè el màxim de gent pugui participar activament en l’elaboració del PEP. “Hi pot haver comerciants, particulars i gent que vulgui aportar”, apunta Gual.