Aprovar el catàleg de patrimoni municipal és una tasca ingent per a la majoria dels municipis petits. I així ho demostra la feina feta al llarg de més de vint anys per l’Ajuntament de Lloret que, fins ara, no ha vist culminada amb l’aprovació definitiva del catàleg.
Aquest mateix mes la comissió insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme ha aprovat de manera definitiva el Catàleg Municipal del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Paisatgístic del municipi de Lloret de Vistalegre. Una feina que s’inicià a principi d’aquest segle i que després de més de vint anys veu la llum verda.
Restes prehistòriques, coves, talaiots, arquitectura religiosa, arquitectura militar, les cases urbanes, les possessions, els molins, ponts, sínies, horts, sestadors, aljubs, camins o el pi des xibiu són alguns dels elements que passen a formar part del catàleg patrimonial de Lloret i que a partir d’ara tenen un grau de protecció. Pau Bibiloni i Andreu Ramis foren els que iniciaren la recerca d’elements que consideraven que havien de tenir la protecció d’aquest catàleg. Després altres persones continuaren la feina que al llarg d’aquests vint anys s’ha anat presentant, adesiara, al Consell de Mallorca i que s’han hagut d’esmenar les deficiències que reclamava la institució insular.
Pegant una ullada al catàleg es pot considerar una proposta de protecció molt completa per al nucli i també pels elements del fora vila de Lloret. Eres o altres elements etnològics com pugui ser la mateixa batedora Do-Ga fan que aquest catàleg sigui molt complet.
Sebastià Amengual, batle de Lloret assenyala que “a la fi hem aconseguit passar tots els tràmits. Estam parlant d’un catàleg molt complet, però que ens ha duit més de vint anys de tràmits. Ha semblat un calvari l’aprovació d’aquest catàleg, però ara ja el tenim aprovat i serà l’eina de referència per a qualsevol tasca urbanística”.
Per consultar el llistat complet dels elements catalogats ho podeu fer clicant aquí.