La Mancomunitat Pla de Mallorca ha tret a licitació un contracte per a l’elaboració d’un projecte que té com a objectiu la millora i adequació dels 200 kilòmetres de camins, passos o senders de la comarca que estan identificats dins de la xarxa cicle-senderista. Aquest document inicial ha de marcar les accions necessàries “per a garantir la funcionalitat, seguretat i sostenibilitat a llarg termini” d’aquestes vies.
El projecte té un termini d’execució de 10 mesos des de l’adjudicació de contracte. Durant aquest temps es netejaran talussos i cunetes. També es desbrossarà i podarà la vegetació que envaeixi els diferents traçats i allà es netejaran també els sistemes de drenatge. On sigui necessari es pintaran de bell nou les marques viàries existents i es pintaran les que siguin necessàries per a ordenar la circulació i trànsit d’usuaris.
El pla que sortirà d’aquesta iniciativa ha de definir les cobertures i fixar les condicions tècniques del servei de manteniment i conservació de la xarxa de camins i senders entre els municipis d’Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, Santa Eugènia, Sant Joan, Sencelles, Sineu i Vilafranca de Bonany.
Inicialment, s’identificaran els punts d’actuació prioritaris, així com els camins i senderes que requereixen alguna intervenció que es duran a terme “mitjançant accions de conservació i manteniment predictiu, preventiu i correctiu.”
El pressupost és de 95.000 € i està inclòs en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí (PSTD) que executa la Mancomunitat Pla amb Fons Europeus Next Generation. A banda de la necessitat de millorar aquests espais per tal d’atreure “noves modalitats turístiques sostenibles” també s’apunta al fet de “millorar els espais per al resident i la comunitat local”.
En aquest sentit, argumenten que “els senders en el Pla de Mallorca, igual que en la resta de l’Illa, poden tenir un gran potencial turístic per al destí, amb un efecte desestacionalizador i generador de flux turístic”. Aquest projecte de millora de camins i senders “ha d’oferir un producte de qualitat no sols al turista sinó a la població resident, que necessita també vies alternatives més sostenibles per al seu desplaçament i gaudi del territori”.