Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacat

Antich, de referent a Algaida fins al Govern amb “els arreplegats del Pla”

Antich, el dia del seu nomenament el 27 de juliol de 1999. Foto: Jaume Balaguer (Agrupació Fotogràfica d'Algaida).

Francesc Antich Oliver, fou batle, president i dirigent polític, però fou també amic, confident i sobretot una bona persona molt estimada a Algaida. Sabia escoltar. Al seu poble i al Pla de Mallorca, deixa amics i excompanys de fatigues vitals que han parlat per aquest digital. No debades va formar part de la Mancomunitat i contribuí també a donar-li un nou impuls.

Dos batles i dues batlesses

A Algaida, dos batles i dues batlesses del seu mateix partit l’han succeït entre 1997, any en què Antich deixà de ser batle, i fins a l’actualitat.

El primer a agafar-li el relleu fou Jaume Jaume (batle 1997-2007): “Va ser extraordinari com a persona, amic, batle i president. A Algaida tots hem anat darrere ell que va ser qui ens va engrescar i posar la llavor als que l’hem seguit i va posar en marxa el poble que tenim avui… ara podria recordar moltes coses, moltes rialles i xerrades. La comunitat, Mallorca i Algaida li devem molt i l’enyorarem molt”.

Francesc Miralles (batle 2007-2014) destaca que “sense cap dubte ens ha deixat el millor polític d’aquesta terra.. va obrir síquies i camins de diàleg que molts hem recorregut i dels qui el poble s’ha beneficiat”.

Per la seva banda, Maria Antònia Mulet (batlessa de 2014 a 2023) es mostra especialment afectada: “Sempre ens va ensenyar que fer feina en política ha de ser pel bé comú i sempre des del consens, el respecte i l’honestedat. Només puc dir gràcies, Xesc per tot, gràcies per ser-hi sempre i gràcies per ser el referent l’exemple de molts de noltros”.

Margalida Fullana, actual batlessa expressà a les xarxes socials que “Francesc vivia la política amb saviesa, humilitat i un profund respecte per la gent. Sabia escoltar i fer-se escoltar, sempre amb paraules que arribaven a calar més enllà de la pell. Només fa dos dies ens regalava aquesta glosa a “Els amics de sa cotxeria d’Algaida”. Ara, aquestes paraules esdevenen un testament d’esperança. Francesc, el teu record i la teva llum seguiran amb nosaltres per sempre. Gràcies per tot”.

També al seu municipi natal, Biel Majoral, el músic, filòleg i activista algaidí, vuit anys major que Antich recorda a Tot Pla que “el vaig tractar molt de quan era al·lot. Vàrem col·laborar molt i el vaig introduir en el món de la política i de fet era membre del meu grup (el PSM), però després tots dos vàrem partir i ell va elegir el seu camí”. “Sent batle d’Algaida va aconseguir coses molt difícils com per exemple separar les aigües brutes de les netes a tot el poble… va fer una feinada”. Quant als orígens d’Antich, Majoral destaca que “fou la primera persona que entrava en el món de la política en l’àmbit autonòmic amb procedència de família treballadora i això es veia en el fet que tenia la senzillesa i l’honradesa ben interioritzades“. Majoral apunta que “després pots tenir desavinences o pensar que hauria pogut fer més, però hem de tenir en compte que llevat de la segona legislatura a Algaida, sempre va haver de comandar amb pactes”. “En Xesc era una persona molt però molt estimada a Algaida i és una llàstima la mort d’una persona tan jove perquè encara hauria pogut aportar molt.”

Fou la primera persona que entrava en el món de la política en l’àmbit autonòmic amb procedència de família treballadora i això es veia en el fet que tenia la senzillesa i l’honradesa ben interioritzades, diu Biel Majoral.

Antich i Pere Sampol el passat mes de juliol a l’entrevista amb Tot Pla a Cal Dimoni.

A Montuïri, a banda de ser municipi veí, hi resideix Pere Sampol, qui fou soci d’Antich i vicepresident d’aquell primer pacte de progrés. “Més enllà de la política en Xisco era una persona afable. Amb ell abans de coincidir a les institucions ja ens coneixíem de jugar a futbol, d’anar a veure els Cossiers per les festes i més enllà de la rivalitat política vàrem tenir la gran oportunitat de viure un moment històric. El vàrem poder analitzar precisament a Tot Pla on va quedar de manifest i ens n’anàrem adonant parlant de les realitzacions d’aquest govern de la immensa obra que havíem fet. La llàstima fou que no va poder tenir continuïtat”. Per Sampol “en Xisco representa la pujada al poder per primera vegada en la història no només de gent d’esquerres sinó de gent que venia dels pobles. Algun cronista ens va titular “Los descamisados de es Pla” com si fossen quatre arreplegats. Des del temps de les Germanies no hi havia hagut aquest assalt en el poder en el bon sentit de la paraula de gent de la Part Forana de Mallorca que, malgrat no haver pogut tenir continuïtat, quedà una immensa obra de govern”.

Del municipi aturonat és l’exbatle Joan Antoni Ramonell del Partit Popular qui recorda que “abans de ser batle ja ens coneixem de jugar a futbol i la rivalitat existent entre Montuïri i Algaida. Després vàrem coincidir de batles tots dos i sempre ens vàrem entendre molt bé maldament fossem de partits diferents”. Conta el montuïrer que també coincidí com a diputat quan Antich era president. Acaba amb una anècdota: “Fins fa 15 dies hem mantingut el contacte. Jo li deia de “qué tal mi amigo Rojo?” i Antich me contestava “Molt bé amigo azul…ens ha deixat una molt bona persona d’un tracte extraordinari i molt afable”.

En la mateixa línia el recorda Antoni Pascual, qui fou batle d’Ariany per UM i també president de la Mancomunitat Pla de 1994 a 1999. A l’organisme supramunicipal va coincidir precisament amb Joan Antoni Ramonell, Andreu Matas (PSM) i Antich (PSOE) en el que era una entesa de persones de partits diferents que ha perdurat fins ara: “Aleshores noltros quatre gestionàvem la Mancomunitat, érem un de cada partit i teníem molt bona relació i sintonia”, recorda Pascual. “En Xisco era molt bona persona, sabia escoltar i puc dir que no tenia agreujat a ningú, es duia bé amb tothom, era molt dialogant” diu qui, a banda de la Mancomunitat, va coincidir amb Antich al Consell de Mallorca, va viure el procés d’elecció com a secretari general del partit i també negocià per a constituir aquell primer Pacte de Progrés.

Dos dies de dol oficial a la CAIB

El Govern de les Illes Balears, en representació dels ciutadans de les nostres illes, trasllada el més profund condol a tots els familiars, amics i companys per la mort de Francesc Antich i Oliver, dues vegades president. En la declaració institucional, consta que “La mort de Francesc Antich i Oliver constitueix un fet d’especial rellevància i un motiu de dol per als ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears. Conscients del que significa aquesta pèrdua per a les nostres illes, el Consell de Govern, en la sessió de 3 de gener de 2025, decreta la declaració de dol oficial en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears a partir de les 12 del migdia d’avui, fins a les 12 del migdia del diumenge, dia 5, per la mort de Francesc Antich Oliver. Això suposa que les banderes onegin a mitja asta en tots els edificis de les administracions públiques de les Illes Balears”.

Minut de silenci en el Consell de Govern extraordinari celebrat avui.

El Consell de Mallorca també ha mostrat el seu condol per la mort de Francesc Antich. Han recordat que durant el període entre 1995 i 1999 va ser conseller executiu de Medi Ambient i Ordenació Territorial de la institució insular. El Consell de Mallorca mantindrà a mitja asta les banderes a tots els seus edificis oficials.

Alguns ajuntaments del Pla i també d’altres comarques han mostrat públicament el seu condol per la mort d’Antich i alguns han convocat un minut de silenci.

NOTÍCIES RELACIONADES:

Back To Top