Avui, divendres, Montuïri està de festa, el padrí del poble compleix 100 anys. Però serà demà dissabte quan l’Ajuntament de Montuïri i l’Associació Cultural Bona Pau brufaran l’aniversari d’Onofre Arbona Miralles. Això és perquè més enllà dels cent anys Arbona ha estat una figura cabdal per a la història social i cultural de la vila, ja que Onofre Arbona va ser l’ànima de la revista local Bona Pau durant tot el segle XX i bona part del XXI.
Nascut el 3 de gener de 1925 a Algaida, municipi on residien els seus pares circumstancialment, Arbona ha estat durant dècades un referent ineludible per a Montuïri, gràcies a la seva dedicació a la revista local Bona Pau, que gairebé va impulsar i dirigir des de 1953 fins ben entrat el segle XXI. Aquest mes de gener la revista compleix els 73 anys de vida i d’aquests, més de 65 anys Arbona n’ha estat el director i ànima.
Bona Pau no només ha estat un mitjà de comunicació, sinó també un espai de trobada i reflexió per als veïns de Montuïri. A través de les seves pàgines, Arbona ha recollit històries, tradicions i esdeveniments locals, contribuint a preservar la identitat cultural del poble i fomentant un sentiment de pertinença entre els seus habitants. La Bona Pau, amb quasi 600 subscriptors, és un reflex de la història i ha esdevingut un testimoni del pas del temps i un vehicle de transmissió de valors i identitat entre generacions.
Així, el centenari d’Onofre Arbona no només és una oportunitat per retre homenatge a la seva trajectòria, sinó també per reconèixer l’impacte que ha tingut en la vida de Montuïri. La festa, programada per a demà dissabte reunirà veïns, amics i familiars per celebrar una vida dedicada a Bona Pau. Així, i com ha volgut el mateix Arbona, a les 12 hores se celebrarà una missa a la parroquial de Montuïri. Abans de la cerimònia serà rebut per la Banda de Música de Montuïri. A la celebració religiosa s’ha previst l’assistència dels rectors que han passat per la vila els darrers anys. Hem de recordar que fins fa poc la revista Bona Pau era una publicació de la parròquia, ja que va néixer com un full parroquial el gener de 1952. A més també s’han convidat els darrers batles de la vila.
Finalitzat l’acte religiós serà el torn dels parlaments, Miquel Mayol, regidor de Cultura; Jaume Martorell, director de Bona Pau; Rafel Puigserver, president de l’Associació de Premsa Forana; Joan Miralles, fill il·lustre de la vila; Jaume Bauzá, conseller de Turisme, Cultura i Esports i Paula Maria Amengual, batlessa seran les persones que intervindran en un acte que s’espera que sigui breu a causa de l’edat d’Arbona.
Acabada la celebració religiosa l’associació Bona Pau ha organitzat el seu dinar anual de col·laboradors que aquest any s’ha avançat per fer-lo coincidir amb l’aniversari del seu actual president honorífic.
UN LLEGAT CULTURAL
La tasca ingent i de formigueta on mes a mes Onofre Arbona ha anat recollint la informació de la vila du el nom de Bona Pau. Sortia a finals de gener de 1952 al batiport de l’església. Aquell primer any sols se’n feren tres números. El juny de 1953 i ja sota la batuta d’Onofre Arbona i amb una glosa de Pere Capellà, publicada en català, arrancava la periodicitat mensual de la revista. Així, de mitjan segle XX i fins poc abans de la pandèmia de 2020 Arbona liderava un bon grapat de col·laboradors que han fet que Bona Pau sigui història de la vila.
Bona part dels números de la revista estan digitalitzats i els podeu consultar en línia aquí mateix.