El polèmic projecte presentat per Avícola Son Perot per fer una macrogranja de gallines ponedores i recria a la finca de Son Venrell de Sineu no es farà. El govern de les Illes Balears ha arxivat el procediment d’autorització ambiental integrada del projecte i, segons informa, s’ha fet d’acord amb un informe de no compatibilitat urbanística emès per l’Ajuntament de Sineu.
L’arxiu d’aquest procediment, en tot cas, no tanca la porta de forma definitiva a la presentació d’un nou projecte a aquesta zona del municipi de Sineu, però s’hauria de fer iniciant el procediment de bell nou.
Segons consta en la resolució amb la qual es dona per arxivat el procediment, la clau per aturar el projecte és un informe urbanístic municipal relatiu al tràmit d’autorització ambiental integrada de la granja de gallines ponedores i recria Avícola Son Perot S.A, polígon 10, parcel·les 139, 275 i 276, TM Sineu, de 22 d’octubre de 2024, que conclou que el projecte de referència no s’adequa al planejament urbanístic vigent de Sineu”.
En tot el procés des que s’inicià la tramitació d’autorització ambiental el passat dia 15 d’abril de 2024, el promotor ha presentat documentació per tal de fer una sèrie de modificacions al projecte i ha fet, entre altres tràmits, al·legacions sol·licitant un nou informe urbanístic a l’Ajuntament de Sineu i nou informe d’exoneració de paràmetres urbanístics al Servei de Desenvolupament Rural.
Finalment, el passat dia 18 de desembre de 2024, l’Ajuntament de Sineu emetia el darrer i definitiu informe i amb el qual es basa el Govern per arxivar el projecte. En l’informe municipal “es considera que s’ha de mantenir la conclusió de l’anterior informe tècnic d’adequació urbanística, d’octubre de 2024, en el sentit que el projecte de granja de gallines ponedores presentat no s’adequa al planejament urbanístic vigent de Sineu”.
Segons ha declarat la directora general d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental, Paz Andrade, ha declarat que l’informe de no compatibilitat urbanística emesa per l’Ajuntament de Sineu “garanteix el dret dels municipis a intervenir en aquests procediments en defensa dels seus propis interessos. És a dir, si el planejament urbanístic de Sineu no preveu la possibilitat d’aquestes instal·lacions en aquest cas a sòl rústic, fa un informe i d’aquesta manera intervé en aquest procediment” diu en referència a l’autorització ambiental integrada.
Aquest projecte, juntament amb el document ambiental, s’ha sotmès al període d’informació pública i s’ha consultat a les administracions afectades. S’han rebut prop de 1.500 al·legacions (un total de 1.453 al·legacions per part de veïns de diversos municipis, i 15 d’associacions i grup polítics) i els informes desfavorables de diverses direccions generals del Govern (la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal; la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; la Direcció General d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, i la Direcció General de Salut Pública), així com del Consell de Mallorca i del GOB.