Skip to content
Porreres

Xisca Mora Veny: “Hi ha actituds que et fan veure que el masclisme en política encara existeix”

Les quatre batelsses del Pla de Mallorca: Margalida Fullana, Paula M. Amengual, Xisca Mora i Magdalena Perelló.

Xisca Mora Veny és batlessa de Porreres des del mes de gener de 2013, en què fou la primera dona batlessa de la localitat del Pla. Pel 8M ens parla del camí recorregut en matèria d’igualtat i el que resta per caminar.

1- Què és i quina importància té per a vos el Dia de la Dona? 

El Dia Internacional de la Dona és una jornada de reivindicació i de reflexió. És un dia per recordar tot el camí que hem recorregut cap a la igualtat, però també per ser conscients de tot el que encara ens queda per fer. Per a mi, com a batlessa i com a dona, és una oportunitat per donar visibilitat a les dificultats que, el dia d’avui, encara enfrontam i per reafirmar el nostre compromís amb una societat més justa i equitativa. 

2- Com creis que ha evolucionat la percepció de la igualtat de gènere als pobles del Pla en els darrers anys? 

Crec que s’ha avançat molt, sobretot en la conscienciació, en la implicació i la participació de la societat en temes d’igualtat. Cada vegada hi ha més sensibilització i les noves generacions tenen clar que la igualtat de gènere no és una opció, sinó una necessitat. Tot i això, als pobles petits encara hi ha certes inèrcies tradicionals que costen de canviar, però estic convençuda que anam en la bona direcció. 

 
3- Quins són els principals reptes que enfronten les dones del vostre poble? 

Moltes dones encara hem de fer front a la doble càrrega de la feina i les responsabilitats familiars, i això limita molt les nostres oportunitats. També hi ha la dificultat de trobar feina estable i ben remunerada, especialment en entorns rurals o de cura de persones dependents. Un altre repte important és donar més visibilitat i protagonisme a les dones en espais de decisió i participació pública. 
 

4- Com a batlessa vos heu sentit incomodada en qualque moment pel fet de ser dona? 

Encara hi ha moments en què es percep que una dona ha de demostrar més que un home per ser presa seriosament en política. Hi ha actituds i comentaris que et fan veure que el masclisme, tot i que més subtil que abans, encara existeix. Per exemple: per a exercir la política som massa joves o massa velles; ens vestim massa femenines o semblam “marimachos”; tenim poca experiència o en tenim massa; ens preocupem molt per la família o ‘som de gel’ per no preocupar-nos-en; som ambicioses o anteposam els nostres infants al projecte; som massa emocionals o no tenim cor; tenim poca formació o en tenim massa… sempre hi ha un motiu perquè se’ns jutgi per alguna cosa més que el resultat de la gestió que feim. 

5- Quin paper creis que ha de jugar l’educació en la lluita per la igualtat de gènere? 

L’educació és fonamental per aconseguir una societat més igualitària. És des de la infància que s’han de trencar els estereotips de gènere i fomentar valors com el respecte, la corresponsabilitat i la igualtat d’oportunitats. No només xerro de l’escola, sinó també de l’educació a casa i en tots els espais socials. També és essencial oferir formació contínua per a totes les edats, perquè el canvi d’actituds i mentalitats és una tasca de tothom. 

6- La societat del Pla té una mitja d’edat elevada. És més difícil implementar segons quins tipus de polítiques d’igualtat de gènere? 

És cert que la població del Pla té una mitjana d’edat alta i que, en alguns casos, certs canvis poden ser més difícils d’assimilar. Però això no vol dir que no siguin possibles. La clau està a explicar bé les polítiques d’igualtat i fer entendre que no van en contra de ningú, sinó que beneficien tota la societat.  Quan es parla des del diàleg i amb exemples concrets, la receptivitat augmenta. A més, les generacions més joves ja tenen una mentalitat més oberta i estan impulsant aquest canvi de manera natural. A pesar d’haver de lluitar constantment contra la propagació de missatges misògins i l’augment de polítiques i pràctiques sexistes i opressives, per part d’alguns líders polítics. 

 
7- Quina és la seva opinió sobre la representació de les dones en càrrecs polítics i de lideratge a nivell local? 

Encara hi ha una manca de representació femenina en càrrecs de responsabilitat, però hem avançat molt. Cada vegada hi ha més dones en política municipal, i això és positiu perquè la seva visió és imprescindible per a una gestió més equitativa i diversa. No obstant això, encara hi ha barreres, com la conciliació familiar o certes actituds que dificulten que les dones arribin a posicions de lideratge. Hem de seguir fent feina perquè no sigui excepcional veure dones en llocs de decisió, sinó que sigui la norma. 

8- Com veis el paper de les dones a les festes del vostre poble? 

A Porreres no tenim festes populars amb rols exercits tradicionalment  per homes com poden ser els dimonis o els cossiers. Les dones han estat sempre una part essencial de les festes, encara que massa vegades en tasques invisibilitzades. Sense elles, moltes celebracions no serien possibles. És important reconèixer la seva feina i garantir que tenguin un paper actiu i visible en tots els àmbits de la festa, des de l’organització fins a la participació en els diferents actes. Especialment s’han de visibilitzar les dones músiques. Les festes són una expressió de la identitat del poble i han de reflectir la igualtat entre homes i dones. 

Back To Top