Skip to content
ActualitatAlgaidaLloret de Vistalegre

La Mare de Déu de la Panada celebra els quaranta-cinc anys amb un programa ple d’activitats

El propvinent dia 18 de maig, es durà a terme la festa en honor de la Mare de Déu de la Panada, organitzant-se el vuitè aplec de devots, dames i cavallers. A més, enguany s’han programat altres activitats per donar a conèixer aquesta advocació mariana lligada a la cultura de Mallorca.

Previs a la Festa Major de la Mare de Déu de la Panada, prevista aquest any pel diumenge 18 de maig a l’ermita de Sant Honorat del Puig de Randa, s’han organitzat una sèrie d’actes que podran contribuir a donar-la a conèixer i a acostar els orígens i tradició a la ciutadania.

Entre aquestes activitats s’hi compten una visita cultural pel centre de Palma i dues conferències al Pla de Mallorca. Aquestes es realitzaran, concretament, a dos dels municipis més lligats a la història de la Mare de Déu com són el de Lloret de Vistalegre (on fou beneïda l’actual imatge, 1990, i s’hi venera una reproducció ceràmica a l’ermita de “Sa Comuna”) i el d’Algaida (on s’aixeca el Puig de Randa amb la seva ermita de Sant Honorat). Totes aquestes activitats seran conduïdes per Jordi Llabrés i Sans, cavaller de Santa Maria de la Panada.

També enguany, i gràcies a un conveni amb el Casal de Cultura-Museu de Sóller, actualment dipositari de la primitiva figura (obra de l’artista Joan Guerra i Oliver, 1980), aquesta podrà ser exposada temporalment al Fornet de la Soca de Palma, regentat per Bartomeu Arbona i María José Orero durant les pròximes festes de Pasqua. Cal tenir en compte que en aquestes dates és quan la ciutadania s’acosta més als forns i pastisseries per adquirir panades i rebosteria pasqual. El Fornet de la Soca, que ha fet de les panades la seva especialitat més reconeguda, aprofitant la bellesa i l’estètica modernista del seu aparador, dedicarà a la Mare de Déu una mena d’altar gastronòmic en el qual tendran un gran relleu els productes de la cuina pasqual mallorquina.

PROGRAMA

Dijous, 27 de març, a les 18:00 h, en el Fornet de la Soca (Palma, plaça de Weyler, núm. 9), entronització de la primitiva imatge de la Mare de Déu de la Panada (obra de Joan Guerra i Oliver, 1980), on romandrà durant totes les festes de Pasqua. Actuació de l’agrupació Balladors de la Riba i música de xeremiers.

Dissabte, 29 de març, a les 18:00 h, a l’església parroquial de Lloret de Vistalegre, conferència “Maria en el cicle pasqual. El cas de la Mare de Déu de la Panada”, a càrrec de Jordi Llabrés i Sans.


Dissabte, 5 d’abril, a les 11:00 h, ruta guiada per Ciutat “La llibreria Jovellanos i la Mare de Déu de la Panada”. Punt de trobada: plaça Joan Carles I, devora les Lleones del Born. Activitat gratuïta. Inscripcions prèvies, per WhatsApp al 696 66 49 50. Aforament limitat.

Divendres, 11 d’abril, a les 20:00 h, al casal Pere Capellà, d’Algaida, conferència “La Mare de Déu de la Panada, de Ciutat al Puig de Randa”, a càrrec de Jordi Llabrés i Sans.


Diumenge, 18 de maig, FESTA MAJOR DE LA NOSTRA DONA SANTA MARIA DE LA PANADA, VIII aplec de devots, dames i cavallers. A les 10:30 h, a l’Ermita de Sant Honorat del Puig de Randa, celebració de l’Eucaristia. Seguidament, acte en honor de la Mare de Déu i festa popular animada pels “Balladors de la Riba” i “Xerebiols” de Sa Pobla.

FESTA

La panada és una reminiscència de la gastronomia pròpia de la Pasqua jueva (pasta de pa àzim i carn d’anyell), ben acollida per la cultura cristiana mallorquina. Tradicionalment, aquí, també són menjades per celebrar la Resurrecció de Crist i tenen una gran presència en els àpats propis d’aquests dies i a les romeries i pancaritats que se celebren a les ermites i santuaris de l’illa. Dins tot aquest context el nostre particular aplec, sempre coincideix
amb el temps de Pasqua, que s’inicia el Dissabte Sant i conclou per la festa de Pentecosta.

La diada d’enguany s’escau el 18 de maig. A l’ermita de Sant Honorat del Puig de Randa (Algaida), hi són convidats a participar-hi tots els cavallers i dames d’honor de la Mare de Déu de la Panada, els seus devots i simpatitzants d’aquesta advocació. El programa d’aquest vuitè aplec s’estructurarà així: a partir de les 10 h hi haurà la concentració de tots els participants i se’ls donarà la benvinguda. A les 10:30 h la celebració de l’Eucaristia que oficiarà el P. Miquel Mascaró, M.SS.CC., superior de la comunitat i cavaller. L’aplec acabarà amb ball pagès que animaran els membres de la colla de Xerebiols, de Sa Pobla i els Balladors de la Riba, de Ciutat, i compartint crespells, el dolç típic de la Pasqua mallorquina.

Notícies relacionades:

Back To Top