Skip to content
ActualitatPorreres

Èxit de la XVIII Diada d’Agricultura Ecològica de Porreres centrada en el canvi climàtic

La XVIII Diada de l’Agricultura Ecològica, organitzada per APAEMA, se celebrà el passat diumenge a Porreres amb un gran èxit de participació, malgrat l’amenaça de pluja.

Més de 70 estands de productors, elaboradors i entitats ompliren els carrers del centre del poble, en una jornada festiva i alhora reivindicativa que enguany s’ha centrat en la relació entre agroecologia i canvi climàtic.

El programa de la diada comptà amb una gran afluència de públic i la participació de productors i entitats de totes les Illes Balears.

Durant la setmana prèvia es varen organitzar activitats divulgatives entorn dels efectes del canvi climàtic sobre la pagesia, com la projecció del documental “Vidas Irrenovables” o la taula rodona sobre compensacions per captació de carboni amb representants institucionals, científics i del sector.

Ja durant la jornada de diumenge es projectaren documentals, com El camí de l’aigua o Canvi climàtic i agricultura, que aprofundeixen en les adaptacions necessàries davant l’emergència climàtica.

ESPAI VI

Una de les principals novetats d’enguany fou l’Espai Vi, dedicat a posar en valor el treball dels cellers ecològics de l’illa. Més de la meitat dels productors de vi de Mallorca ja fan producció ecològica, i durant la diada es pogué tastar el vi de set cellers d’arreu de l’illa, en un espai molt concorregut que vol esdevenir referència per a futures edicions.

Un altre dels moments destacats fou el lliurament del Premi al Producte Ecològic de l’Any 2025, que enguany ha estat per a la confitura de mandarina de Sa Casa Pagesa, elaborada a partir de varietats antigues de mandarina empeltades damunt taronger agre i transformada a l’obrador col·lectiu d’APAEMA. El jurat en destacà la qualitat gustativa, els valors patrimonials i el compromís amb la biodiversitat.

Al llarg del dia, se celebraren activitats infantils, espectacles del Circ Bover, música en directe amb grups com Marino e Marini i l’Escola de Música de Porreres, així com la tradicional rifa de productes ecològics. Restaurants del municipi s’hi han sumat oferint plats amb ingredients ecològics a les seves cartes.

Des d’APAEMA es valora molt positivament aquesta XVIII edició, tant pel volum de participació com per la capacitat d’articular un missatge clar que queda recollit en aquestes paraules de Miquel Coll, president de l’entitat: “La pagesia és clau per fer front als reptes climàtics, i l’agricultura ecològica n’és una de les principals aliades”.

Back To Top