La mort de Pere Sampol Mas Sampol ha sacsejat Montuïri i la política balear. Molts foren els qui reberen la notícia de la seva mort amb sorpresa, car desconeixien de la seva malaltia. Però en general la mort del polític montuïrer s’ha entès com la pèrdua d’un referent i d’un mestre. A això hi hem d’afegir que la mort de Pere Sampol arriba tot just mesos després de la de Francesc Antich, “el president” que li deia en Pere. És per això que els partits d’esquerres parlen de pèrdua de referents. No debades ells foren els que lideraren el primer Pacte de Progrés i que tan bé ens explicaren el passat juliol a TotPla quan els vam reunir, a tots dos, en una llarga trobada. Records, anècdotes i un repàs a aquell pacte que elevà al Consolat “als arreplegats del Pla”, “los descamisados”, recordà Sampol que digué un mitjà d’àmbit estatal.
Pere Sampol, més enllà del referent polític illenc era veí de Montuïri. La seva caseta, la terra, fou escenari de moltes reunions i pactes. En Pere estimava la terra, en tots els sentits. Per això cultivava la cultura i sabia que en l’associacionisme hi havia un bon pòsit per fer feina pel poble. Així, amb l’Obra Cultural Balear i després al costat de Francesc Trobat, primer batle del PSM a Mallorca, i la seva tasca com a regidor de Cultura i en el món associatiu del poble es forjà el que seria el Pere Sampol conegut per tots. Això sí, per molt senador que fos, la caseta era la caseta i la terra era la terra.
És per aquesta tasca en l’àmbit local i la seva transcendència en la política insular i estatal que l’Ajuntament de Montuïri ha declarat el pròxim dilluns dia de dol oficial i es realitzarà un minut de silenci a la plaça Major en record de Sampol. Tanmateix, abans, diumenge dia 27, al cementiri de Montuïri, a les 17.30 hores hi haurà un acte de comiat obert a tothom.

Coneguda la mort de Sampol han estat constants les mostres de condol i de record per al montuïrer.
Així, Paula M. Amengual Nicolau, actual batlessa de Montuïri, és filla de Bartomeu Amengual, candidat del PSM a la batlia en els anys 80 i amic personal de Pere Sampol. És per això que en parlar de la mort d’en Pere tot d’una se li humitegen els ulls i la veu li tremola. “Per jo en Pere, és el tio Pere i és el Pere polític, el personatge públic. En recordar-lo per jo és el Pere amic dels meus pares, no és el senador, ni el vicepresident del Govern és i serà el tio Pere”.
Amengual explica que “la seva tasca política crec que és reconeguda per tothom i jo poc i puc afegir, crec que ha estat un referent per molts de motius. Era una persona convençuda de les seves conviccions i que ho defensava de manera també molt clara i contundent. Això feia que quan en Pere xerrava era impossible no escoltar-lo”. Una claredat explica Amengual que mantenia fos on fos “a l’agrupació de Montuïri ens ha deixat un buit insubstituïble”.
“Defensava la terra, Mallorca, la cultura, el català, la necessitat d’una autonomia forta per a poder decidir noltros sobre el nostre futur, i bona mostra d’això és la feina que va fer reclamant un bon finançament o la lluita per defensar i tenir un comerç fort a les Balears”.
Més enllà d’això i en la intimitat d’haver compartit converses, viatges i moments en família, Amengual també recorda com “també defensava allò nostre amb respecte cap al medi, la cultura i la gent de la terra. Formava part de la seva manera de ser, no era una cosa imposada que defensava en posar-li micros al davant. Ell ho vivia”. “Quan en Pere xerrava tothom escoltava, res del que deia era debades ni banal”.
Finalment, Amengual recorda com fou ell qui l’esperonà i animar a presentar-se a la candidatura de Més per Montuïri en les passades eleccions. “Si som batlessa és gràcies a les converses que tenguérem en aquells moments en què jo meditava la proposta que tenia per fer la passa endavant”. La batlessa de també en destaca la fina ironia de Pere Sampol, “en coses aparentment sèries sempre sabia trobar la part còmica i aquesta ironia, i això el feia més bon comunicador. Tal vegada el seu súmmum públic d’aquesta fina ironia va ser el seu ‘això és el colmo!’”.

A la seva vila natal a més de l’actual batlessa hem parlat amb els dos darrers batles del municipi. Jaume Bauzà Mayol, darrer batle del PP i actual conseller de Turisme, Cultura i Esports assenyala que “la política regional dels darrers 35 anys no s’entén sense la figura d’en Pere. Des de la discrepància ideològica el meu respecte més absolut cap a la seva trajectòria. Defensava les seves idees de manera vehement, contundent i apassionada. En l’àmbit local ell fou regidor de Cultura i s’involucrà més en temes culturals, sigui el Patronat de música o altres entitats. En definitiva, el més absolut reconeixement a la seva manera defensar les idees que era una manera valenta de fer-ho”. Bauzà també recorda que al llarg de la seva trajectòria política, Sampol ocupà tots els escalafons de la política des de la regidoria del seu poble passant pel Consell, el Govern i el Senat espanyol.
“Ha estat i serà un molt bon amic, un mestre. En Pere ens ha ensenyat moltes coses; una manera de fer política, a estimar la nostra terra, la nostra cultura”, així ho diu Joan Verger Rossinyol, batle de Montuïri entre el 2015 i el 2023. “Però sobretot serà un referent. Ho és per molts de noltros que hem estat al seu costat, per l’agrupació de Montuïri, però també per a molts polítics d’aquest país. En Pere ha demostrat que una altra manera de fer política és important, és necessari i ens duu a bon lloc i és millor per tots”. “En Pere va creure —afegeix Verger— que la política és la millor manera de millorar la societat i així ho va dur endavant tant des de l’oposició com des dels càrrecs de govern. En definitiva, en Pere va estimar la terra i així també ho demostrà amb propostes innovadores des del primer Pacte de Progrés des de la conselleria de Comerç i Indústria”.
Verger també recorda algunes anècdotes amb Pere Sampol, “la posada en marxa de Ràdio Murta va ser tota una experiència i una idea innovadora que seguiren i ens copiaren molts altres pobles i que, malauradament va acabar com va acabar. Idò aquella ràdio va servir per millorar el poble, la cultura i millorar-nos com a ciutadans”. Verger també recorda com quan és va presentar per primera vegada de candidat a la batlia, va ser el mateix Pere Sampol qui, davant la derrota l’encoratjà a continuar.


Finalment, Verger explica que “en Pere entenia que la política i ser polític era una feina pel poble i de representant del poble i així els seus successors ho intentam fer, per tant, la paraula referent és la millor manera de definir-lo”.
DEL PLA
A 1999 coincidint amb el primer pacte de progrés al Pla de Mallorca el PSM estava al capdavant dels ajuntaments de Petra i Vilafranca amb majoria absoluta i comandà amb pactes a Santa Eugènia, Maria i Llubí.
El batle de Petra era aleshores Joan Font Massot per qui Sampol “era un referent polític molt important dins el PSM en el seu moment i MÉS actualment”. En referència a aquell primer pacte de progrés al Govern recorda que va suposar “un munt de canvis. D’un costat, comandàvem noltros a Petra una cosa que no era previsible ni molt manco. I, per altra banda, teníem un govern d’esquerres a les illes… Això la veritat és que va anar molt bé pel municipi perquè es varen poder aconseguir ajudes i subvencions i tirar projectes endavant malgrat que en aquells moments hi havia molt pocs recursos, però, així i tot, la connexió Ajuntament i Govern i la conselleria que duia en Pere va funcionar molt bé. Tenc un gran record d’aquell pacte, d’aquells quatre anys de gestió municipal i, per descomptat, un gran record d’en Pere Sampol a qui enyorarem de bon de veres”.
A Vilafranca de Bonany, Jaume Sansó Caldentey, entrà de batle aquell mateix any 1999. El vilafranquer ho ha volgut recordar en un article d’opinió que podeu trobar aquí mateix.
Aquells anys de Pacte de Progrés fou ingent la tasca per la llengua des de la Conselleria d’Educació i Cultura. Al capdavant de la direcció general de Política Lingüística hi estava el porrerenc Joan Melià Garí qui, consultat per Tot Pla, lloa la figura del seu amic. Recorda que aquells anys en el govern “vaig tenir una gran sort que ell ocupés la vicepresidència del Govern perquè era tenir una persona aliada amb la qual teníem la mateixa visió de quina havia de ser la Política Lingüística en aquells moments a les Illes Balears. Les propostes que feiem eren defensades amb vehemència, adequadament i coherentment en el Consell de Govern i això sempre li he agraït”.
Melià afegeix que “la meva amistat amb Pere Sampol es remunta a finals dels anys 70 quan vaig començar a participar amb activisme social i polític i hem de recordar que Montuïri anava avançat en aquest sentit. Era un lloc on l’activisme social i polític era molt important i era conegut per tot Mallorca”. Recorda que “d’aquest moment ençà he mantengut el contacte i hem coincidit actes culturals, polítics i reivindicatius i també com a poble veïnats el veia a vegades per Porreres”. “Sempre hem tengut molt bona sintonia i una relació d’amistat i la seva falta, la seva mort és un dol important. És d’aquells casos en què dius no li hauria d’haver arribat l’hora tan prest perquè és una persona molt compromesa amb el País. De fet, en tots els càrrecs que va tenir dedicat a la primera línia o dins els directius en el PSM o també a l’Ajuntament, al Consell o al Govern o com a senador ha estat un dels ideòlegs del nacionalisme a Mallorca”. “Una persona compromesa amb el país, brillant en el discurs tant oral com escrit. Una persona fidel als principis, irònic i amb un bon sentit de l’humor que això sempre és una mostra d’intel·ligència”. “Deixa un buit que difícilment es podrà reomplir. Els que l’hem conegut el recordarem amb estima i admiració”, conclou Melià.
ADMINISTRACIONS
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, i la resta de membres del Govern han fet públic el seu condol per la mort de Pere Sampol i Mas. Així la presidenta Prohens ha assenyalat que Sampol fou “un servidor públic compromès amb la defensa de les Illes Balears”.

També des del Consell, el Parlament i la Delgació del Govern han fet saber el seu pesar per la mort de Sampol.



REACCIONS A XARXES
A les xarxes també hem vist notes de condol des de tots els punts del País.






