S’ha mort Pere Sampol Mas. Nascut a Montuïri el 16 de setembre de 1951, Sampol fou un dels grans referents del nacionalisme mallorquí del darrer quart del segle XX i inicis del XXI.
Sampol va ocupar els càrrecs de vicepresident i conseller d’Economia, Comerç i Indústria del Govern de les Illes Balears (1999-2003), vicepresident del Consell de Mallorca (1995-99) i de senador. El 1991 havia estat elegit diputat, càrrec que ocupà fins al 2006 que optà per abandonar la primera línia de la política autonòmica, tot i que després, del 2007 al 2011 fou designat senador autonòmic.

Pere Sampol, era net del qui fou batle republicà de Montuïri, Joan Mas i Verd. Enginyer tècnic en electrònica industrial cursà els estudis a Barcelona. De jove milità al PSAN. Aquells anys de final del franquisme, Sampol va viure de ben a prop l’efervescència que va viure, de manera especial Montuïri, amb l’activisme de la delegació local de l’Obra Cultural Balear. També participà de la fundació de l’emissora de ràdio local, Ràdio Murta i en diferents activitats i associacions del poble. Entre el 1983 i el 1993 fou regidor del seu poble natal.


L’any 1991 fou elegit diputat del Parlament de les Illes Balears pel PSM i just dos anys després ocupà el càrrec de portaveu del grup parlamentari PSM-Esquerra Nacionalista. Així, a les eleccions de 1995 encapçalà la candidatura del PSM al Parlament i fou elegit vicepresident del Consell, en aquell primer pacte de progrés del Consell de Mallorca, al costat de Francesc Antich.
L’any 1999 tornà a encapçalar la candidatura al Parlament i, fou quan es forjà el primer Pacte de Progrés. Una data que tot just el passat estiu recordava amb el president Antich en una àmplia entrevista per a Tot Pla.
Una vegada retirat de la vida política activa va ser director de la Fundació Emili Darder i col·laborà activament amb Joan Carrero i la Fundació s’Olivar en les accions en favor de la veritat i la justícia a la Regió dels Grans Llacs.
Sampol ens deixa algunes publicacions com En defensa d’aquest país, (amb Sebastià Serra) al 1993, Espanya no té remei. Un mallorquí al Senat, del 2011 on es recullen de les seves principals intervencions al Senat, i del 2013 El fracàs d’Espanya. Un horitzó per a Catalunya, una esperança per a les Balears. A més adesiara fou articulista en els mitjans escrits autonòmics.
Més enllà de la seva tasca política en l’àmbit autonòmic i del nacionalisme illenc la seva figura va transcendir per una frase casual en la qual es respirava un gran enuig. Fou durant el Cas Rasputin quan Pere Sampol va dir allò de: “Vostès han anat de putes amb els doblers del poble i encara venen aquí a renyar els diputats que li fan preguntes. És que és el colmo!, és que és el colmo, això!”. Aquesta expressió “és que és el colmo!” va servir i serveix encara per a molts de gags del programa de TV3, APM?.
Notícies relacionades: