La Mancomunitat Pla ha constituït les Taules de Coordinació per a l’abordatge de les violències masclistes de la comarca. Segons expliquen des del departament de serveis socials de l’organisme supramunicipal, les taules “són un espai de trobada per a promoure en l’àmbit municipal la coordinació de la totalitat dels agents implicats directament o indirectament en la lluita contra la violència masclista”. L’objectiu és desenvolupar polítiques i accions locals que contribueixin a prevenir i combatre la violència masclista.
D’una banda, s’ha creat la Taula Roques Llises formada pels municipis d’Algaida, Montuïri, Sant Joan, Santa Eugènia, Porreres i Vilafranca. La resta de municipis, és a dir, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Petra, Sencelles i Sineu han quedat inclosos en la Taula Pla.
La finalitat d’aquestes taules “és fonamentar la coordinació de les distintes administracions públiques, organismes i professionals dels diferents àmbits competents i responsables en matèria de prevenció, atenció, tractament de les situacions de violències masclistes”.
A partir de la constitució d’aquestes taules de referència, i gràcies a la convocatòria de la subvenció d’IBDona per a l’impuls i la implementació de les taules de coordinació i prevenció per a l’abordatge de les violències masclistes, es contractaran dues persones tècniques que seran les encarregades de crear les comissions de prevenció i atenció necessàries als municipis.
En aquest sentit, la treballadora social de la Unitat d’Igualtat i abordatge de les violències masclistes de la Mancomunitat, Iolanda Cirer, ha explicat que amb la contractació d’aquestes dues persones “es podran coordinar les macros taules on estan representats tots els diferents serveis que han d’actuar en tot allò que fa referència a les violències masclistes”.
A partir d’aquí, la propera passa serà fer “un diagnòstic exhaustiu dels recursos que tenim a cada municipi en matèria de lluita contra les violències masclistes, alguns dels quals ja estan inclosos en el Pla estratègic participatiu d’igualtat”, apunta Cirer.
La línia de treball anirà encaminada “a crear una comissió de recursos de prevenció amb serveis sanitaris, educatius, escoletes, serveis municipals amb l’objectiu de fer feina amb tot allò que fa referència a prevenció”, explica Cirer.
Per altra banda, es crearan comissions d’intervenció formades pels serveis que actuen quan hi ha casos de violència amb víctimes que són tots els serveis de forces i seguretat. Cirer explica que cada comissió podrà agrupar municipis depenent dels recursos de què disposi o del nombre d’habitants.
Els objectius específics de les taules són:
– Establir una xarxa de coordinació dels recursos d’atenció existents al municipi.
– Coordinar els recursos d’atenció existents al municipi, conèixer els diferents protocols generals d’actuació i agilitar la derivació recíproca.
– Desenvolupar propostes de prevenció i coordinació conjuntes.
– Millorar la detecció precoç de casos.
– Millorar la protecció de les víctimes d’alt risc.
– Proporcionar una atenció i una resposta àgil des de la proximitat a les víctimes de violència masclista
– Informar, formar i sensibilitzar professionals i ciutadania.
– Visibilitzar la violència de gènere com a problema de salut pública.