Skip to content
ActualitatDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutSineu

El Consell fa nial el projecte de la macrogranja de gallines a Sineu per deficiències

El servei d’Ordenació del Territori ha emès un informe desfavorable al projecte de la macrogranja de gallines de Sineu. D’aquesta manera el Consell de Mallorca tomba la possibilitat de construir dita explotació ramadera.

La macrogranja de gallines ponedores i de recria que havia d’ocupar 70.798,89 m² de la finca Son Venrell de Sineu, impulsada per l’empresa Avícola Son Perot, ha aixecat polseguera des que sortí a la llum. Però ha topat amb la forta oposició veïnal del municipi de Sineu i també de l’Ajuntament local. A la vegada els nuclis veïns, Llubí, Maria i Lloret, principalment i tota la Mancomunitat Pla que ha fet un front comú dels 14 municipis per mostrar el seu rebuig al projecte.

En aquest sentit, el Consell de Mallorca ha informat desfavorablement el projecte perquè conclou que “no es fa cap referència al planejament municipal vigent ni a la documentació del procediment de les activitats subjectes a autorització ambiental integrada ni a la documentació requerida per l’Avaluació d’Impacte Ambiental”.

Amb tot, segons l’esmentat informe el fet que impossibilita la instal·lació de l’esmentada macrogranja és el fet que no s’adapta a les normes urbanístiques de Sineu, amb la qual cosa l’única manera de dur-se a terme seria modificant el planejament municipal.

Així, l’empresa hauria de justificar múltiples condicions que, en principi, no està en disposició de complir com ara “el tractament especial de protecció de l’arbrat a les masses de vegetació” o garantir que la instal·lació “no farà excavacions a cel obert i rebaixos i terraplenats”.

Un dels punts també fa referència al fet que l’empresa generarà “enderrocs o abocadors de fems, ja que no s’admeten que aquests afectin terrenys agrícola-ramaders, forestals ni que s’ubiquin en llits de corrents d’aigües, paisatges pintorescs, en llocs visibles des de carreteres i trajectes, en voltants d’àrees de població o àrees turístiques, i en paratges preservats i en llocs que puguin perjudicar la salubritat d’un sector, fer malbé vegetacions interessants, que puguin contaminar aigües o causar trastorns en obres i instal·lacions”. També es refereix a “la protecció de les possessions rústiques de pintoresca situació, amenitat, singularitat topogràfica o record històric”.

Així mateix, per a poder dur a terme aquest projecte serien preceptius informes de la Conselleria d’Agricultura per autoritzar activitats i usos del sector primari i indústries de transformació agrària del sector secundari i també un altre per tal de definir si la zona afectada és de gran interès agrícola.

PLE DEL CONSELL DE MALLORCA

Representants de la Plataforma Macrogranges NO han estat presents avui en el ple del Consell de Mallorca per tal de donar visibilitat a la seva lluita i reclamar el suport institucional per tal d’evitar que aquest projecte es dugui a terme. En el ple també hi foren presents els batles de Sineu, Tomeu Mulet i el de Maria de la Salut, Jaume Ferriol. El primer ha intervingut durant la celebració del Ple per mostrar el rebuig de tot el poble de Sineu i la comarca del Pla.

Després, els dos batles del PP de la comarca del Pla, Mulet i Ferriol, tenien previst mantenir una reunió amb la presidenta del Govern, Margalida Prohens i el conseller d’Agricultura, Joan Simonet.

En el decurs de la sessió, el president del Consell, Llorenç Galmés, ha declarat que “el meu posicionament és en contra d’aquest macroprojecte” perquè “és el nostre deure i és la nostra obligació i és el nostre compromís amb la ciutadania de Mallorca creure i apostar pel municipalisme, estar a peu de carrer i sobretot escoltar i atendre les reivindicacions dels ciutadans i aquest posicionament és pràcticament unànime dins l’illa de Mallorca, i per això sempre estarem en contra d’aquest projecte”.

Finalment, la moció de rebuig a la macrogranja i presentada pel PSOE, de Catalina Cladera, ha estat aprovada, ja que PP, PSOE, MÉS i PI hi han votat a favor. No ha fet el mateix el partit d’extrema dreta que ha optat per votar gairebé tots els punts en contra a excepció del sis, a favor, i del primer que s’ha abstingut.

Notícies relacionades:

Back To Top