Skip to content
Opinió

Idò sí. Tenim saturació turística a es Pla de Mallorca!

Fa anys que a Mallorca parlam de saturació turística, fins fa poc era un concepte de vorera de mar, una qüestió que als pobles des Pla ens queia molt llunyana. Avui en dia, en canvi, també a l’interior del país és una realitat, ja que tota l’illa està turistificada i saturada.
Aquest estiu que acabam hem vist als nostres pobles dia sí i dia també excursions de quads i cotxes descapotables que omplen de fum i renou els camins, carreteres i carrers; turistes amb maletes renoueres i poca roba per carrers que fins fa poc eren tranquils; cotxes de lloguer saturant els camins de fora vila; punts verds, àrees d’aportació i voreres de camins plenes de fems, entre altres coses que no són pròpies dels estius al Pla de Mallorca.
La nostra comarca sempre havia estat un espai en què els estius qui circulava pels camins eren tractors i cosetxadores, els carrers dels pobles bullien els dies de festa i la resta d’estiu eren tranquils, fins i tot quedaven mig buits bona part d’estiu, ja que molta gent partia a vorera de mar.
Ja no queden espais per tal que els residents puguem gaudir de la tranquil·litat en pràcticament cap època de l’any. La temporada turística avui en dia és pràcticament tot l’any, amb turistes espargits per tot el país, aquest fet du conseqüències negatives que ens minva la qualitat de vida als residents i no ens aporta més riquesa, al contrari, les dades són clares, érem molt més rics i vivíem molt millor amb la meitat dels turistes que arriben ara.
Per no respectar ja no respecten ni la muntanya sagrada de Randa, un espai que en pocs anys s’ha convertit en el Caló des Moro del Pla de Mallorca, allà on els residents no se’ls té en compte ni se’ls respecta.
És ben necessari que els residents ens rebel·lem, hem de poder viure tranquils, sense haver de travelar amb turistes cada vegada que sortim de ca nostra. Aquests darrers mesos hem vist com la gent s’ha començat a organitzar, s’han constituït assemblees arreu de Mallorca, s’han fet accions i manifestacions i sobretot la saturació turística ha estat motiu de conversa a cafès, botigues i tertúlies d’estiu.
És evident que la immensa majoria de la gent pateix les conseqüències de la saturació, per això totes i tots estam cridats a participar de les mobilitzacions, el debat i les solucions. Només amb la pressió dels residents canviarem el model.
No pot ser que en nom d’una presumpta riquesa, que ens empobreix dia a dia, facem de cada any més impossible viure a qualsevol lloc de Mallorca, tampoc a Es Pla.

Back To Top