Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Tots els municipis de les Illes Balears s’oposen a la macrogranja de Sineu

La majoria de batles i batlesses seguiren la sessió per videoconferència.

Tots els municipis de les Illes Balears aprovaren ahir per unanimitat una moció mitjançant la qual es mostren en contra de la macrogranja de gallines projectada per Avícola Son Perot a la finca de Son Venrell de Sineu.

El Consell Executiu de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) aprovà el document amb el qual donen suport “a l’Ajuntament de Sineu i a tots els ajuntaments que puguin estar afectats per aquest projecte, en defensa de la seva reivindicació”. Els ajuntaments basen el seu rebuig en l’impacte ambiental i de salubritat pública, el consum de recursos naturals i l’impacte d’aquesta indústria en la qualitat de vida dels residents i visitants.

La FELIB està presidida per Jaume Ferriol, batle de Maria de la Salut, municipi afectat també pel projecte per la seva proximitat amb Sineu com ho són també Llubí i Lloret. En el document recorden i mostren la seva preocupació per “l’impacte ambiental i la salubritat pública” per “l’activitat permanent que ocuparà 2.500 metres quadrats, a més de l’espai exterior per a les gallines; la necessitat de construir un femer, fosses per a aigües brutes i altres fosses addicionals planteja riscos ambientals significatius; i la producció de 30.625 tones d’escombraries anuals pot suposar un greu problema de gestió de residus i contaminació”.

Per altra banda, també recorden que “s’ha de tenir en compte la recent aprovació d’una proposició no de llei al Parlament de les Illes Balears, per la qual s’acordà que l’executiu autonòmic adquirirà les Mines de la carretera Sineu-Maria de la Salut; ubicar una explotació avícola a pocs centenars de metres d’un paratge natural com aquest, que es vol rehabilitar i destinar a àrea recreativa, seria poc coherent“.

EL PLA EN ALERTA PER SEQUERA

Així mateix, en la moció també es fa referència al consum de recursos naturals. “És important destacar la situació d’alerta per sequera i l’escassesa d’aigua en què es troba la comarca del Pla de Mallorca” apunta i adverteix que “el consum d’aigua previst de més de 60.000 metres cúbics a l’any esdevé una preocupació greu, tenint en compte que la Mancomunitat Pla de Mallorca ha limitat recentment el consum d’aigua als seus habitants i que existeix una gran pressió sobre els recursos hídrics”.

Finalment, i en referència a l’impacte sobre la qualitat de vida de residents i visitants, “és important destacar que la proximitat als nuclis urbans de Sineu i de Maria de la Salut pot afectar negativament la qualitat de vida dels residents a causa de possibles olors, renous -ja que els vents predominants de la zona són de Tramuntana, Gregal i Ponent- i augment del trànsit pesat a la carretera Ma-3512, una infraestructura viària secundària estreta, d’ús especialment local i també emprada pel cicloturisme”.

Aquest darrer mercat, el del cicloturisme, és un dels mercats que precisament la comarca vol potenciar i atreure en el marc del Pla de Turisme Sostenible en Destí.

Notícies relacionades:

Back To Top