L’organització Mater començarà tres nous cursos de Formació Dual el pròxim mes de novembre en les especialitats de Restaurant–Bar i Cuina. S’ofereixen 30 noves places per a persones amb discapacitat intel·lectual majors de 16 anys que desitgin una formació pràctica en algun d’aquests àmbits de la restauració.
Amb la Formació Dual, els alumnes aprenen l’ofici des del primer dia mitjançant la pràctica diària a les instal·lacions del Centre Especial d‘Ocupació de l’organització, amb el qual se signa un contracte de treball en la modalitat de formació i aprenentatge.
El Centre Mater a Palma serà, com fins ara, seu d’un d’aquests cursos. Com a novetat, començaran altres dos cursos als centres de Mater a Sineu i Inca, amb la qual cosa es donen més oportunitats i facilitats a la població interessada de la Part Forana.
Mater aposta així per ampliar l’oferta de Formació Dual, un projecte que té com a finalitat preparar l’alumnat per inserir-se al mercat laboral. L’ocupació és, precisament, un factor essencial per a l’autonomia, les relacions socials i la inclusió a la societat de les persones amb discapacitat. Aquesta modalitat formativa té una durada màxima de tres anys, moment en el qual, si se superen els mòduls corresponents, l’alumnat obté un certificat de professionalitat reconegut en el món laboral.
Les històries de Ndeye, Simon i Xisco són només tres exemples dels nombrosos i diferents casos d’èxit que es deriven de l’itinerari formatiu per a la inserció laboral que ofereix Mater, així com, també, de l’acompanyament integral i personalitzat que es brinda a l’organització.
Ndeye (19 anys) cursa, actualment, el programa de Cuina de TAVAIL (Transició a la Vida Adulta) del Centre d’Educació Especial de Mater i començarà, el pròxim mes de novembre, la Formació Dual de Cuina. “A Dual, aprendré a treballar”, afirma Ndeye, qui reconeix que li fa il·lusió aquesta nova etapa, tot i els nirvis per haver de canviar de companys. Per altra banda, Simon (19 anys) es troba al segon any de Formació Dual i anima a altres joves a “provar-ho”. “En acabar, m’agradaria agafar experiència, viatjar fora d’Espanya i fer feina a diferents llocs del món”, assegura Simon.
Xisco (24 anys), per la seva part, duu ja tres anys consecutius treballant a un conegut establiment hoteler de Platges de Muro. La seva trajectòria a Mater s’inicià, a Sineu, al programa de Cuina de TAVAIL i continuà, posteriorment, com a alumne de Formació Dual. “Abans de començar TAVAIL, anava a l’institut, però ho vaig deixar perquè sentia que anava allà per a res”, recorda. “No anava al mateix ritme que la classe i no em concentrava, veia que jo era diferent”, apunta. Xisco conclou que “Dual és una experiència que et val per a llaurar-te el futur”.
El projecte de Formació Dual a Mater
Mater començà a oferir Formació Dual com a centre acreditat l’any 2015 i és un
dels projectes clau de l’entitat per a la inserció laboral de les persones usuàries.
De fet, dels 25 alumnes que van acabar algun curs de Formació Dual el passat estiu, n’hi ha 16 que ja es troben fent feina, mentre que la resta compta amb el suport del Servei d’Orientació Professional de Mater en la seva recerca de feina.
L’equip de professionals de Formació Dual, compost per professors, tutors i persones encarregades de l’ajust personal i social de l’alumnat, treballa de forma coordinada per garantir una atenció personalitzada i un servei de qualitat.
El projecte de Formació Dual de Mater funciona mitjançant SOIB Dual, que compta amb la participació del Servei d‘Ocupació de les Illes Balears (SOIB) i el cofinançament del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).