Skip to content
Opinió

Treballar per una societat lliure de tot comportament de poder dominant

“Posar el focus en la cura de la vida per part de nosaltres els homes és realment un fet vindicatiu, perquè significa caminar plegats amb els feminismes per transcendir aquests codis de violència i poder dels uns sobre els altres.”

Fa anys que a diverses ciutats i pobles de l’Estat, la que s’ha definit com a Xarxa 21/Oct., amb seny i consciència de transformació, surt als carrers i places, amb un posicionament específic: Mostrar el rebuig a la violència masclista, inserida en el bessó d’un model de cultura naturalitzada, des del domini, el sexisme, la violència, entre altres perfils d’una masculinitat heteronormativa.

Conscients que aquest model de masculinitat, és imperiós erradicar-lo també aquí en els nostres pobles feim present el clam al qual ens convida la xarxa d’homes igualitaris, homes que rotundament incòmodes amb la càrrega del model dominant, sentim com a pròpia la crida a la vida, a la cura de la vida, abandonant els rols de domini i violències envers les dones. Ens sumam a la iniciativa, amb el Compromís d’avançar vers una societat lliure de tot comportament de poder dominant, acceptant la urgència de transitar cap a un model de convivència en la qual plenament portar a terme l’erradicació de la violència masclista.

Els actes simbòlics, els minuts de silenci, la Roda d’Homes que es convoca, són a vegades accions extremadament simples. De cap manera poden restar com un acte de postureig, o una acció “políticament correcta”, aparences externes per fer-nos la foto. Volem incorporar íntegrament el Compromís i la voluntat d’un canvi profund. Aquesta actitud de transformació, es duu a terme a casa, en les relacions personals, de parella, com a pares, assumint que cal admetre la necessitat d’assumir la cura en tota plenitud. En els llocs de treball, en els espais d’oci, de vida quotidiana en general. Es tracta d’admetre la necessitat d’identificar els privilegis heretats amb uns aprenentatges que cal canviar en radicalitat.

Tampoc es tracta d’assenyalar i treure a llum una culpabilitat tòxica, que per res ens ajudi a dur a terme un canvi en els models de convivència social.

Sabem que hem d’anar més a fons, filar prim i admetre que l’herència del sistema cultural masclista, esdevé obsolet i ofegador.

Amb el feminisme aprenem quin és l’horitzó cap on avançar: “Voler cuidar la vida vol dir treballar per un model de canvi social, una transformació en què es renunciï als privilegis opressius que subordinen a una part de la societat”

La violència masclista suposa per a elles les dones, el principal greuge i una amenaça criminal continuada. Per a nosaltres els homes cal que sigui un crit que ens desperti sense excuses. Posem en ferm la nostra sensibilitat, la nostra voluntat, el Compromís per fer de l’erradicació de la violència masclista, el guió de vida que ens agermana amb: “El NO a les violències masclistes no és, doncs, només una crida a la concentració d’homes, sinó també un compromís de canvi personal i social. I aquest canvi és fonamental, perquè fins ara alguns homes ens hem mobilitzat en diferents moviments socials, però sense alterar els fonaments que sustenten la visió patriarcal de la societat i aquest ordre social de violència i dominació.”

El col·lectiu “Veus Feministes de Porreres” i l’Associació Homes Transitant, convocam conjuntament una concentració a Porreres el dia 21 d’octubre, on us esperam.

Back To Top